Logo WICECUYABENO LODGE

 

EnglishEspañolFrançaisNederlandsDeutschChineseRussian

 

KLIMAAT AMAZONEGEBIED

Klimaat Amazonegebied

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: BESTE SEIZOEN OM DE AMAZONE TE BEZOEKEN? Statistieken, kaartjes en beschrijvingen van het Amazone klimaat

Het klimaat in het Amazonebekken in Ecuador wordt gekenmert door ongeveer 3000 mm regen per jaar en een gemiddelde temperatuur van 23° C, maar deze waarden zijn zeer globaal en temperaturen liggen lager in de uitlopers van de Andes, waar de Cuyabeno Meren liggen. Zo loopt de temperatuur in Leticia, in het oostelijke Colombiaanse Amazone gebied op tot zo'n 27° C. De gemiddelde Amazone regenval neemt oostwaards af. Zo verwachten wij dat het Cuyabeno Meren gebied meer dan 3000 mm neerslag per jaar heeft, maar we hebben geen gegevens om dat te staven.

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over het Cuyabeno Reservaat, onze Cuyabeno Lodge (50% eigendom van Nederlandse natuurbeschermingsbioloog) in het bijzonder, en Ecuador in het algemeen. Onze lodge ligt op een eilandje aan de rand van het het Cuyabeno Meer, het mooiste plekje in het mooiste Amazone reservaat in heel Zuidamerika.  Hier vind je ons programma. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken.

 

Er is in de Amazone sprake van een nat en een droog seizoen. Niet dat het niet regent in het "droge" seizoen, het regent minder gedurende die tijd. Gewoonlijk begint het droge seizoen in december en eindigt die begin of midden maart. Maar dit zijn algemene tendenzen. Je kunt zomaar een relatief droge periode hebben in het natte seizoen en omgedraaid in het droge.

 

Voor het transport naar het Cuyabeno Meer is de regenval erg belangrijk. Gedurende de piek van het droge seizoen kan het meer grotendeels droogvallen. Op zich is dat erg interessant, want dan zitten alle waterdieren, zoals de kaymannen bij elkaar op een kluitje in het overgebleven water. Maar voor het transport is dat een probleem, omdat er erg weinig water door de rivier stroomt. 

 

Hoe betrouwbaar zijn deze indicaties? Deze aanduidingen zijn slechts algemene klimaat karakteristieken, en jaarlijkse schommelingen van de gemiddelden zijn heel gewoon. Eigenlijk elk moment van het jaar kan het regenen, warm zijn of zelfs koud. Ongeacht wat je op het internet leest, is het weer in het tropisch regenwoud van het Amazone gebied  behoorlijk variabel! Als eerste moet opgemerkt worden dat in 24 uur de temperaturen meestal aanzienlijk variëren. Wanneer de zon rond 12.00 uur staat, leidt dit gemakkelijk tot temperaturen van 30 - 34° C, met de hogere temperaturen tijdens het droge seizoen. Maar in de avonden, dalen de temperaturen snel en worden zeer aangenaam. 'S nachts zijn de temperaturen zo laag dat u een dunne deken nodig heeft, en in de ochtend wordt het niet heet vóór 10 uur. Ja, het grootste gedeelte van de tijd is het weer in Cuyabeno buitengewoon aangenaam en heb je geen airco nodig.

 

Dus het regent in het tropisch regenwoud? Reken maar! Toen ik 4 decennia geleden voor het eerst in het tropisch regenwoud was, verbleef ik in een biologisch station. Als jonge bioloog, net uit het kille klimaat van Nederland werd ik de eerste ochtend wakker met motregen op het metalen dak. Slecht weer om vogels te kijken dacht ik en ik ging weer slapen. Een paar uur later kwamen mijn senior collega's biologen terug uit het regenwoud in natte nylon poncho's maar met voor de rest droge kleren en ze vroegen me wat er aan de hand was en waarom ik niet met de ochtend excursie was mee gegaan. Ik zei dat het geen nut had, omdat het regende en er dan geen vogels zijn. Ze lachten sarcastisch en zeiden: Man, dit is het tropisch regenwoud! Het regent altijd en de vogels en zoogdieren komen evengoed te voorschijn, zelfs als het regent. Ik heb die fout nooit meer gemaakt. In het tropische regenwoud ga je onder alle weersomstandigheden er op uit om naar wilde dieren te kijken, weer of geen weer.

 

Nu is het ook weer niet zo dat het de hele tijd regent. Meestal valt de regen in buien, maar op zijn minst één bui per dat is heel normaal, en die kan afgewisseld worden met zonneschijn. Maar als je pech hebt tref je een aantal dagen dat het nauwelijks stopt met regenen, al dat gebeurt niet vaak. Als je op het ergste voorbereid bent, dan is elk uur zonneschijn er een vreugde, en de meesten van jullie zullen waarschijnlijk veel uren vreugde beleven.

 

Wat we wel adviseren is dat je zo'n waterdicht verrekijkertje meeneemt. Vanaf November 2012 zullen wij ze beschikbaar hebben voor verhuur, maar neem je eigen mee als je kunt want je zult er je hele vakantie plezier van hebben.

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: verrekijkertje

Bij de lodge hebben we poncho's en rubberen laarzen om er voor te zorgen dat je altijd van de jungle kan genieten als je bij ons te gast bent. Dat gezegd hebbende, gebeurt het niet zo vaak dat het elke dag regent. De regen komt meestal in buien en na een tijdje is het weer droog.

 

Natte seizoen in het Amazonegebied

De oppervlakte van de meren waar de Cuyabeno Lodge zich bevindt, heeft de vorm van een gigantische schotel met een relatief smalle uitgang naar het zuiden. Dus als het regent, vult de schotel zich met water, waardoor de meren en moerassen zich vullen met water. De hoeveelheid neerslag varieert sterk over het jaar. Er zijn uitbarstingen van regenval die snel de "schotel" opvullen en de waterspiegel kan gemakkelijk 5 meter boven het normale niveau stijgen. Tijdens zulke hoog water, dat verscheidene maanden kan duren, stijgt de Cuyabeno boven de rivierbedding en grote stukken oerwoud worden overstroomd. Tijdens dergelijke perioden komen de vissen het woud in om zich te voeden en om kuit te schieten en ze worden gevolgd door de Amazone dolfijnen. Een grote groep van Koningsgieren leidde ons naar een dode dolfijn diep in het woud. Hij werd opgesloten toen het water zich terug trok. Als pioniers in ecotoerisme, hadden we de eerste keuze en we kozen een van de weinige heuvels in het hele gebied en onze lodge is nooit ondergelopen. De meeste andere accommodaties zijn op de rivieroevers gebouwd, die gedurende de natte seizoenen onderlopen.

 

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: Een typisch bewolkte hemel die later een licht motregen veroorzaakte maar geen echte bui

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: Stapel wolken kunnen zelfs een lokale regenbui produceren bij zonnig weer

Een typisch bewolkte hemel die later een licht motregen veroorzaakte maar geen echte bui.

 

Stapel wolken kunnen zelfs een lokale regenbui veroorzaken bij zonnig weer.

 

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: Aan het eind van de dag wordt het weer koeler in de Amazone

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: Zonsondergang in Cuyabeno, weer amazone

Uitgaan op zoek naar krokodillen in het donker, in dit uur is de temperatuur zeer aangenaam. Als de avond vordert, kan men zelfs een lichte sweater nodig hebben soms.

 

Dramatische zonsondergangen heb je vaak in Cuyabeno.

 

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: Typisch voor het Amazone klimaat klaren de luchten vaak op bij zonsondergang

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: De ochtenden zijn vaak wolkeloos

Eén van die mysterieuze prachtige zonsondergangen op de Cuyabeno Lodge.

Een excursie in de vroege ochtend zon is zeer comfortabel bij waarschijnlijk zo'n 23 graden Celsius.

 

Sommige lodges hebben regelmatig te kampen met ernstige overstromingen tijdens hoog water periodes, iets dat bij de Cuyabeno Lodge nooit voorkomt. Water een halve meter onder je bed is natuurlijk niet ideaal een het aantal muggen neemt dan navenant toe:

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: overstromingenKLIMAAT AMAZONEGEBIED: particularly the cheaper lodges have serious flooding problems and many more mosquitos.

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: overstroming 5KLIMAAT AMAZONEGEBIED: overstroming 7

overstroming 2overstroming 4

Climate in the Amazon of Ecuador: During flooding, many lodges in Cuyabeno become inundated with mosquitos. overstroming 8

 

De Cuyabeno Lodge heeft nooit last van overstromingen omdat die op één van de weinige heuvels in het gehele meren gebied ligt en alle huisjes liggen verscheidene meters boven de hoogst bekende hoog waterlijn zijn gebouwd. Niet voor niets is de lodge gebouwd door een Nederlander die gewerkt heeft bij Rijkswaterstaat smilie

 

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: De kronendaktoren bij heldere lucht

 

 

Boven op de heuvel staat de 12 meter hoge Cuyabeno observatie toren, bovenop een heuvel van 15 meter boven de hoogwaterlijn. De toren is het hoogste punt in het gebied en kijkt uit over de boom kronen en Cuyabeno Lake. Met zo'n dertig meter boven de omgeving heeft onze antene de beste mobile telefoon ontvangst en fungeren we als alarmcentrale in geval van nood.

 

 

 

 

 

 

Zelfs bij extreme hoog water, zoals te zien op deze lucht foto vanuit de lucht hieronder, houdt de Cuyabeno Lodge de voeten droog.

 

 

 

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: Uitzicht vanaf de Cuyabeno uitzichttoren

 

Tijdens het droge seizoen, kan het niveau van de Cuyabeno Rivier zo laag komen te staan dat die onbevaar wordt voor de gemotoriseerde kanos waardoor de bezoekers de meren niet kunnen bereiken. Dit treft alle lodges hetzelfde. De meeste jaren echter blijven de meren bereikbaar. Over de afgelopen 20 jaar is het ons 5 keer overkomen dat we de lodge een aantal weken moesten sluiten. In het droge seizoen zijn er meestal meer dieren die hun /paartijd hebben en komen ermeer bloemen uit, maar dat zijn tendensen. De Hoatzin bijvoorbeeld, paart in het regenseizoen. Zoals je kunt zien is het klimaat in het Amazonegebied  nogal variabel en kan je geluk of pech hebben met het weer.

 

 

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: KLIMAAT AMAZONEGEBIED:

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: Tarapoa airport maximum and minimui temperatures in celciusKLIMAAT AMAZONEGEBIED: Tarapoa Airport rainfall data.

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: Tarapoa Airport 2016 temperature data.KLIMAAT AMAZONEGEBIED: Tarapoa 2016 rainfall data.

 

 

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: Cuyabenomeer tijdens laag water

KLIMAAT AMAZONEGEBIED: Cuyabenomeer tijdens het droge seizoen

 

Ter vergelijking geven we ook de gegevens van Iquitos, Peru, dat toch weer wat zuidelijker en oostelijker licht.

Climatological Information for Iquitos, Peru
Location of weather station : 3.7 S, 73.2 W, altitude : 126 m
blank space blank space
Data

blank space
Jan

blank space
Feb

blank space
Mar

blank space
Apr

blank space
May

blank space
Jun

blank space
Jul

blank space
Aug

blank space
Sep

blank space
Oct

blank space
Nov

blank space
Dec

Mean Maximum
Temp.
(C)
1961-1990 31.6 31.7 31.9 31.0 30.6 30.4 30.9 31.6 32.1 31.9 31.9 31.7
Mean Minimum
Temp.
(C)
1961-1990 22.1 22.0 22.1 22.1 21.9 21.3 20.8 21.1 21.4 21.8 22.1 23.2
Rainfall (mm) 1961-1990 279 226 279 309 273 190 181 164 189 242 260 282

 

Bovenstaande tabel is van Iquirtos, Peru. Dit zijn de dichtsbijzijnde statistieken die we tot nu toe hebben kunnen vinden. Maar daar zijn is de droge tijd van juli - september, en het weer is er wat droger en heter.

 

Het is interessant om te zien dat er in de tropen zeer weinig Latijns Amerikanen onderscheid maken tussen klimaat en weer en zij gebruiken de twee woorden voor beide betekenissen. (Alleen voor onze Latijns Amerikaanse vrienden: "Klimaat" betekent de algemeen heersende weersomstandigheden van een regio, zoals temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid, neerslag, zonneschijn, bewolking en wind, gedurende het gehele jaar, gemiddeld over een reeks van jaren, terwijl "weer" refereert aan de atmosferische omstandigheden op een bepaald moment op een bepaalde plaats). Ook worden de seizoenen verschillend geïnterpreteerd. Het droge seizoen is de zogenaamde verano (zomer) en de natte seizoen invierno (winter); deze aanduidingen zijn helemaal niet gerelateerd voor zomer en winter op het noordelijk of zuidelijk halfrond. Seizoenen kunnen zo genoemd worden wanneer er een droge / natte periode plaatsvindt. In feite is een zeer gangbare uitdrukking "hace verano/invierno" ("het is zomer/winter") om aan te geven dat de zon schijnt of dat het regent. In Cuyabeno is er een "droog" seizoen ongeveer van december tot februari. Maar dat betekent niet dat het nooit regent tijdens deze periode. Het betekent alleen dat het minder regent dan tijdens het natte seizoen. Zo zijn weer- en seizoensbeschrijvingen door omwonenden niet altijd even betrouwbaar. Omdat ik Cuyabeno voor het eerst in 1975 bezocht als onderdeel van het Verenigde Naties team dat het gebied voor bescherming geselecteerd had, heb ik bijna 40 jaar ervaring met het klimaat van het Amazonegebied om uit te putten, maar nog steeds zijn er zeer weinig statistische gegevens beschikbaar, en het menselijk geheugen is niet erg betrouwbaar uit statistisch oogpunt gezien vertrouw dus ook niet teveel op mijn ervaring.

 

Het klimaat in Ecuador per streek:

Cuyabeno Lodge:

Shyris Park Toren, Av. de los Shyris N36-188 & Av. Naciones Unidas, Office 608, 6de verdieping, Quito

Tel. kantoor: (++593) (0)(2) 292 6153

Tel. mobile: (++593) (0)999 80 3395

Email: info@cuyabenolodge.com.ec