Logo WICECUYABENO LODGE

 

EnglishEspañolFrançaisNederlandsDeutschChineseRussian

 

KLIMAAT ECUADOR: REGENSEIZOEN

Klimaat Ecuador: REGENSEIZOEN

Omdat het Andes Gebergte Ecuador in 3 regio's van verschillende hoogtes verdeelt, heeft het land 3 verschillende klimaatzones. Bovendien is de kust van Ecuador een overgangszone van de natste tropische regio van de wereld - de Chocó in Colombia - en de de Zuidamerikaanse kust woestijn, die in Peru begint die uiteindelijk overgaat in één van de droogste woestijnen ter wereld in Chili, waardoor er aan de kust 3 klimaat zones zijn, terwijl er in de bergen 3 klimaatszones onderscheiden worden afhankelijk van de hoogte. Daarnaast heeft Galapagos zijn eigen klimaatsomstandigheden. Door al deze verschillende klimaat zones is er altijd wel ergens een regenseizoen in Ecuador, terwijl het elders juist de droge tijd is.

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over het Cuyabeno Reservaat, onze Cuyabeno Lodge (50% eigendom van Nederlandse natuurbeschermingsbioloog) in het bijzonder, en Ecuador in het algemeen. Onze lodge ligt op een eilandje aan de rand van het het Cuyabeno Meer, het mooiste plekje in het mooiste Amazone reservaat in heel Zuidamerika.  Hier vind je ons programma. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken.

 

7 klimaat zones

In het noordwest kust en het Amazone gebied in oostelijk Ecuador, is het klimaat van Ecuador vochtig tropisch, met een jaarlijkse neerslag van meer dan 3000 mm per jaar. Aan dezuidwest kust, vermindert de jaarlijkse regenval snel omdat het klimaat overgaat naar de Peruaanse kust woestijn .

 

Het Zuiden is droog omdat de Humboldt stroom koud water aanvoert van Antarctica; deze stroom buigt bij Guyaquil westwaarts naar de Galapagos, waar hij eveneens droogte veroorzaakt in de archipel. Ten noorden van Guayaquil stroomt een warme kuststroom, die een hogere luchtvochtigheit veroorzaakt die gepaard gaat met veel regen.

 

Langs de gehele Andesketen - zowel westelijk als oostelijk - wordt de lucht omhoog gestuwd waardoor de regenval enorm toeneemt en extreme hoogten kan bereiken van plaatselijk wel meer dan 5000 mm (vergelijk met Nederland 750mm per jaar).

 

In de centrale Andes vallei van Ecuador overheerst een lenteachtige weer type ten gevolge van de grotere hoogte en een "regen schaduw" van de veel hogere bergen. In sommige valleien, met extreme regen schaduw effecten, kunnen de overheersende weersomstandigheden droog zijn tot halfdroog, hoewel met gematigde temperaturen als gevolg van de grote hoogte. Het klimaat in de stedelijke gebieden 2300 - 2900 m is er aangenaam weer met temperaturen die overdag in Quito, Otavalo en Cuenca oplopen tot zo'n graad of 25, het s'nachts kan afkoelen tot zo'n 15 graden. Vaak zijn de ochtenden zonnig, terwijl in de namiddag de lucht betrekt en een bui(tje) je ertoe kan dwingen te schuilen in één van de vele leuke restaurantjes in verbouwde koloniale huizen in één van deze schitterende oude binnensteden.  Het gebied van de "Mitad del Mundo" is een goed voorbeeld van een vallei in de regenschaduw.

 

Vanaf de noordelijke kust tot de kuststreek in het zuiden, wordt het klimaat steeds droger. Eerst transformeren de natte tropen zich tot een klimaat vergelijkbaar met dat van Afrika, waar de savannes overheersen. Dat betekent een regenseizoen van April tot September en een droog seizoen met bijna geen regen tijdens de Noordelijke winter. Als men naar het zuiden reist, wordt het klimaat steeds droger met semi-aride condities in het uiterste zuiden.

 

De kaarten hieronder tonen je de klimaat zones en de gemiddelde jaarlijkse neerslag. Voor de klimatologische kenmerken van Quito en Otavalo klik je op Klimaat en weer van Quito en Otavalo. Voor de klimatologische kenmerken van Cuenca klik je op Klimaat en weer van Cuenca. Afhankelijk van waar je naartoe moet, moet je voorbereid zijn voor warm weer in de westelijke laaglanden en de Galapagos, met dunne t-shirt s, shorts en lichte broeken. Voor de centrale Andes vallei, de Andes flanken en Cuyabeno, neem zeker een lichte pullover mee of koop er een lokaal, want 's avonds kan het koud worden. Als je naar de hooglanden boven de 3500 m gaat, neem dan voldoende warme kleding mee, want - afhankelijk van de hoogte - de temperaturen zijn er winters koud. Bereid je altijd voor op regen, dus neem een nylon poncho mee en/of een waterdichte lichte regenjas.

 

KLIMAAT ECUADOR: REGENSEIZOEN: Regenboog over de Aguarico Rivier.KLIMAAT ECUADOR: REGENSEIZOEN: Een gouden zonsondergang zegt niets over het weer voor de volgende dag.

Schitterende luchten.

 

Verradelijk weer

PAS OP!: Je zal je op de evenaar bevinden. De UV-straling is ontzettend hoog waar je ook bent en je moet je voldoende beschermen, zelfs als je een donkere huid hebt. Draag altijd een hoed, niet alleen een baseball pet, en alsjeblieft, draag geen sandalen en loop niet of blote voeten wanneer je uit het buitenland komt. Ik heb verschrikkelijk pijnlijke voeten gezien van mensen die alles bedekt hadden behalve hun voeten. Je voeten krijgen het meeste direct zonlicht omdat ze horizontaal aan de zon worden blootgesteld! Doe altijd hoge kwaliteit zonnebrand creme op (vergeet niet de randen van je oren). Wen je huid aan het zonlicht door het de eerste dag voor niet meer dan een uur aan het zonlicht bloot te stellen en voeg daarna steeds elke dag een uur toe. Laat je niet misleiden door een bewolkte hemel, je kunt je nog steeds verbranden daarbij. Let in het bijzonder op de hooglanden, waar de UV zelfs hoger is!; en op het water (Cuyabeno, Galapagos), omdat op het water, het UV-effect groter is. Pas ook op voor wind, omdat dat ook het verbranden van je huid door de wind verergert.

 

Klimaatkaart Ecuador

 

Het klimaat van Ecuador per streek:

Cuyabeno Lodge:

Shyris Park Toren, Av. de los Shyris N36-188 & Av. Naciones Unidas, Office 608, 6de verdieping, Quito

Tel. kantoor: (++593) (0)(2) 292 6153

Tel. mobile: (++593) (0)999 80 3395

Email: info@cuyabenolodge.com.ec