Logo WICECUYABENO LODGE

 

EnglishEspañolFrançaisNederlandsDeutschChineseRussian

 

KLIMAAT & WEER NATIONAAL PARK GALAPAGOS EILANDEN

Klimaat en Weer Nationaal Park Galapagos Eilanden

KLIMAAT & WEER NATIONAAL PARK GALAPAGOS EILANDEN: Wanneer is het droog, is de zee woelig, zijn de bergen groen? Bekijk onze klimaatskaarten en -grafieken

Het Klimaat en Weer van Nationaal Park Galapagos Eilanden

Het weer op de Galapagos Eilanden is het hele jaar door geschikt om de eilanden te bezoeken. Hoewel op de evenaar, is het klimaat van Galapagos relatief mild. Dit komt door de Humboldt stroom, die vanuit Guayaquil naar het oosten afbuigt. Deze Antarctische stroom is koud en dientengevolge bevat de lucht erboven een lage relatieve luchtvochtigheid, die zich in lage jaarlijkse regenval en relatief milde temperaturen vertaalt. In feite is het klimaat Galapagos Eilanden aride tot semi-aride, maar het varieert al naar gelang de hoogte. Omdat de wind tegen de hellingen van de hogere bergen omhoog gedrukt wordt, koelt de lucht af, wat neerslag veroorzaakt, althans in het (relatief) natte - en heetste - seizoen van januari tot juni.

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over het Cuyabeno Reservaat, onze Cuyabeno Lodge (50% eigendom van Nederlandse natuurbeschermingsbioloog) in het bijzonder, en Ecuador in het algemeen. Onze lodge ligt op een eilandje aan de rand van het het Cuyabeno Meer, het mooiste plekje in het mooiste Amazone reservaat in heel Zuidamerika.  Hier vind je ons programma. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken.

 

Een interessant effect is het zogenaamde "telescoop effect". In de bergen daalt de temperatuur van de lucht gemiddelde 6 °C per 1000 m. Maar op geïsoleerde bergen zoals de vulkanen op de Galapagos Eilanden, is de daling meer en dus gaat de afkoeling sneller op Galapagos dan op het vasteland. Bovendien koelt droge lucht sneller af dan vochtige lucht, waardoor het afkoel effect nog versterkt wordt. Als gevolg hiervan zijn de hoge bergtoppen van Galapagos bebost en vaak bewolkt, terwijl de zon schijnt in de laaglanden.

 

Zoals je kunt zien heeft Galapagos vele klimaten, afhankelijk van de hoogte. De temperaturen variëren van 21 ° -30° C, terwijl de jaarlijkse neerslag rond de 400 mm is in de laaglanden, maar veel hoger op de bergtoppen. Daardoor hebben de laaglanden aride - semi-woestijn - vegetatie met veel Opuntia cactussen terwijl de lavaformaties op de kleine eilanden vrijwel geen vegetatie hebben. Gedurende het droge seizoen is het weer vrijwel altijd zonnig, en in het natte seizoen is de lucht vaak bewolkt, maar er valt niet altijd regen.  Bepaal and de hand van onze grafiekjes wanneer je het liefts Galapagos zou bezoeken, gezien vaargerief, duik mogelijkheden, mooie staal blauwe luchten tegenover groene bergtoppen in het groeiseizoen.

 

Verradelijk weer op Galapagos

WAARSCHUWING: Je bent op de evenaar en voortdurend op of aan het water. De UV-straling is extreem hoog waar je ook naar toe gaat en daarom moet je je voldoende insmeren met zonnebrand met de hoogste beschermingsfactor, zelfs als je een donkere huid hebt. Draag altijd een hoed, niet zo'n baseball pet, want die beschermt je oren niet, draag geen sandalen en loop vooral niet op blote voeten wanneer je net uit het buitenland komt.

 

Ik heb de meest afschuwelijke verbrande voeten gezien van mensen die alles bedekt hadden behalve hun voeten. Je voeten krijgen het zonlicht recht vanboven omdat ze horizontaal aan de zon worden blootgesteld! Doe altijd hoge kwaliteit zonnebrand creme op (vergeet niet de randen van je oren). Wen je huid aan geleidelijk aan de tropische zon door je de eerste dag niet langer dan een uur aan de zon bloot te stellen doe daar dan iedere volgende dag een uurtje bij. Laat je niet misleiden door bewolkt weer, op het water kun je je dan nog steeds verbranden. Het duurt nu eenmaal een tijdje voordat je huid is aangepast aan het tropische klimaat. Zwarte Afrikaanse vrienden vertelden mij dat wanneer zij terugkwamen van een lang verblijf uit Europa, dat ook zij eerst hun huid moesten aanpassen aan de Afrikaanse zon. Dus denk niet dat als je donker bent, dat je niet kunt verbranden.

KLIMAAT & WEER GALAPAGOS EILANDEN: Weer Galapagos, gemiddelde temperatuur

KLIMAAT & WEER GALAPAGOS EILANDEN:  gemiddelde neerslag

KLIMAAT & WEER GALAPAGOS EILANDEN:  gemiddelde watertemperatuur

KLIMAAT & WEER GALAPAGOS EILANDEN: Woestijnklimaat Galapagos aan de kust

Vele eilanden in de archipel zijn slechts woestijnen, met enkel wat kust vegetatie langs de zandstranden met struiken die profiteren van het diepe grondwater

Uiterst droogte-resistente Opuntia cactussen vormen dorre struikbossen in de laaglanden, vooral op de grotere Galapagos eilanden, zoals Santa Cruz.

KLIMAAT & WEER GALAPAGOS EILANDEN: Woestijn droog in de laaglanden langs de kust van Galapagos

KLIMAAT & WEER GALAPAGOS EILANDEN: Mist en regen op de bergtoppen van de Galapagos Eilanden

In de bergen van de grotere Galapagos Eilanden zien we echt bos, neerslag en mist die zich vormt wanneer in de regentijd vochtige lucht opstijgt langs de berghellingen. Door het telescoop effect koelt de lucht nog verder af waardoor er nog meer regen en mist ontstaat. Deze periode: maart - april.

De zee is dan woeliger, maar voor wie Galapagos gedurende het groeiseizoen wil zien is dit de een goede tijd om Galapagos te bezoeken. Dit gaat echer wel ten koste van mogelijkheden om te duiken (woelig water). Het zicht is minder door bewolking, er is meer dijning, dus minder vaargerief (zeeziekte).

Het klimaat en weer Ecuador per streek:

 

KLIMAAT & WEER GALAPAGOS EILANDEN

 

 

Cuyabeno Lodge:

Shyris Park Toren, Av. de los Shyris N36-188 & Av. Naciones Unidas, Office 608, 6de verdieping, Quito

Tel. kantoor: (++593) (0)(2) 292 6153

Tel. mobile: (++593) (0)999 80 3395

Email: info@cuyabenolodge.com.ec