Logo WICECUYABENO LODGE

 

EnglishEspaŮolFranÁaisNederlandsDeutschChineseRussian

 

CUYABENO RESERVAAT, BETER DAN

TROPISCH REGENWOUD BRAZILIň?

REGENWOUD BRASILIň: ONTOEGANKELIJK, DUUR EN ……NTONIG; 't best-bewaarde Amazonegeheim: Cuyabeno, Ecuador: GevariŽerder, goed bereikbaar, goedkoper

 

Tropisch Regenwoud BrasiliŽ  Niet het Beste

Niet BrasiliŽ tropisch regenwoud het beste, maar Cuyabeno in Ecuador! Het is ťťn van de weinige beschermde gebieden in de wereld dat pal op de evenaar ligt. Het is maar een half uurtje vliegen van hoofdstad Quito naar Lago Agrio, het vliegveld aan het begin van het amazone gebied, en daarvandaan is het anderhalf uur rijden over een geasfalteerde weg naar het park. Geen ander Amazon park in het woud is zo makkelijk en zo snel te bereiken!

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over het Cuyabeno Reservaat, onze Cuyabeno Lodge (50% eigendom van Nederlandse natuurbeschermingsbioloog) in het bijzonder, en Ecuador in het algemeen. Onze lodge ligt op een eilandje aan de rand van het het Cuyabeno Meer, het mooiste plekje in het mooiste Amazone reservaat in heel Zuidamerika.  Hier vind je ons programma. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken.

 

TROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Cuyabeno Lodge, vanuit de lucht

 

Tropisch Regenwoud, BraziliŽ of Cuyabeno????

Als je door het bos loopt, zijn beesten vaak moeilijk te zien, omdat ze hoog in de kruinen van de bomen zitten. Bovendien, als je naar boven kijkt, is het contrast tussen de lucht en de bladeren zo groot dat boomkruinen bijna zwart lijken. Vanaf het water kan je vogels, bloemen en zoogdieren beter zien omdat ze in de struiken en op lagehangede taken van de bomen langs de oever zitten. Maar dit werkt alleen langs smalle rivieren en kreken. Langs grote rivieren het kan je wild langs de oever veel minder goed zien; de Amazone rivieren zijn zo breed dat ze bijna een zee lijken. Op de smalle rivieren daarentegen waan je je in het midden van het bos, terwijl er langs de rivier voldoende licht valt op de lagere bomen en struiken langs oevers. Daarom zie daar veel meer dieren en planten met bloemen.

 

Omdat de rivieren in de bovenstroom het smalste zijn tref je die het meeste in de uitlopers van de Andes. Maar in het grootste deel van de Amazone bovenstroom ligt in de heuvels en maar enkele rivieren zijn daar bevaarbaar terwijl meertje vrijwel nergens voorkomen. Cuyabeno is uniek omdat het verrassend plat is. Het is een enorme schotel kom met een smalle benedenstroomse uitgang. Daardoor loopt het gebied elk regen seizoen vol waardoor er schitterende meren onstaan die verbonden zijn door kreken. Er is geen enkel ander park in Venezuela, Colombia, Peru en Bolivia dat zo dichtbij de Andes ligt met zo veel meren en kreken en  dat zo gemakkelijk toegankelijk is als Cuyabeno. Brazilianen komen naar Cuyabeno omdat het voor hen goedkoper is om naar Cuyabeno te vliegen dan het regenwoud van BraziliŽ te bezoeken. In feite kan geen ander Amazone park in de wereld zo gemakkelijk bereikt worden en voor zo weinig geld bezocht worden. Dit alles maakt Cuyabeno tot ťťn van de beste Amazone parken ter wereld!

 

TROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Het Cuyabeno Regenwould Reservaat ligt niet in BraziliŽ maar in Ecuador

TROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Papegaai in het Regenwould BraziliŽTROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Indianenhutje Regnwould BrazilŽ

De schoonheid zit em in de details

 

De schoonheid van het Amazone oerwoud zit hem in de kleine details. Er zijn meer dan 500 soorten vogels, waaronder ongelooflijk kleurrijke juweeltjes, en er zijn schitterende bloemen, zoals orchideeŽn, bromelias.

 

TROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Regenwoud BrazilŽTROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Reuzenboom, regenwould BraziliŽ

TROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Ochtendenevel, regenwould BraziliŽTROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: BraziliŽ regenwould tour

In het tropische oerwoud zelf is het zicht over het algemeen slecht.

Vanaf smalle rivieren kan je vogels, bloemen en zoogdieren veel beter zien omdat de bomen langs het water lager zijn terwijl het zonlicht via de opening van de rivier dieper naarbinnen dringt.

 

Ongeveer 450 kilometer lang en 150 kilometer breed, telt het park 590,112 hectares (6034 km2 or 2330 square miles) van veelal ongerepte Amazone jungle zoals je kunt zien op Google Earth:

TROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Google Earth beeld Regenwould BraziliŽ

TROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Natuurreservaat Regenwould BraziliŽ

 

Het park strekt zich uit van de oorsprong van de Rio Cuyabeno totdat zij uitmondt in de Rio Aguarico; 60 km ten oosten daarvan zijn de meren Zancudo Cocha en Lagarto Cocha (76deg.30' W - 75deg.30' W). Op een hoogte van 300-400 meter boven de zeespiegel, maakt het deel uit van het natte Tropische oerwoud.

 

TROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Natuur langs rivier regenwould BraziliŽTROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Amazone regenwould, BraziliŽ

 

Statistisch ligt de jaarlijkse neerslag op zo'n 3000 mm, met meer dan 250 mm neerslag per maand in het regenseizoen (van medio maart tot augustus) en wat minder in het "droge" seizoen (van Mid-December via de eerste dagen van maart), wanneer de Cuyabeno Rivier en de meren kunnen droogvallen. In die periode is de toegang tot de lodge en het meer wat minder betrouwbaar en in uitzonderlijke gevallen worden er alleen speciale expedities georganiseerd naar de meren, omdat men ze dan alleen te voet kan bereiken. Dergelijke extreme droogten komen eens per vier jaar voor. In de droge tijd is het meren gebied extra interesant omdat de dieren allemaal geconcentreerd zijn rond de laatste resterende poelen. Veel vogels hebben dan ook hun broedseizoen.

 

Cuyabeno heeft vier vegetatietypen:

  1. Niet-ondergelopen bos gelegen op lage heuvels;

  2. moerassen, met een vegetatie gedomineerd Mauritia flexuosa palmen;

  3. Overstromingsbossen met "wit" water rivieren of varzea - met sediment beladen rivieren zoals de Aguarico Rivier ;

  4. bossen overstroomd door zwart-water rivieren (humus rijke rivieren me relatief weinig sediment zoals de Cuyabeno Rivier) of igapů (moeras regenwoud van BraziliŽ Pires en Prance, 1985).

In delaaste groeien de beroemde Macrolobium bomen die overwoekerd worden door Epifyten en waar altijd Reigers, Papegaaien, Huatzins en andere waterminnende vogels.

 

Met meer dan 580 soorten is Cuyabeno ťťn van 's werelds beste stekjes voor vogelaars en een beetje vogelaar gaat al gauw met een lijstje van zo'n 200 soorten naar huis. Er is ook een groot aantal zoogdieren, waaronder dolfijnen, manatees, minstens 10 aapachtigen, waaronder de nachtaap, die eerst het door ťťn van onze medewerkers werd waargenomen en sindsdien met zekere regelmaat gezien wordt, een groot aantal vleermuizen - waaronder fruit etende -, ontzettend veel knaagdieren, inclusief 's werelds grootste, de Capibara, en Stekelvarkens. En natuurlijk zijn er de Luiaards, Miereneters en een flink aantal van de Zuid-Amerikaanse katten, met inbegrip van de Jaguar en de Puma. Hoefdieren zijn vertegenwoordigd door Tapirs, twee soorten Peccaris (Amerikaanse bosvarkens) en verschillende soorten herten.

 

Toen het FAO nationale parken team de Amazone gebieden in 1975 uitkoos stond Cuyabeno bekend om haar enorme boa's, anaconda's en een overvloed aan schildpadden. Dit is nu nog steeds het geval. Gigantische anacondas worden nog steeds regelmatig gezien, soms met een kenmerkende zwelling: de overblijfselen van een peccary of capibara.

 

De kleinere reptielen worden vertegenwoordigd door vele soorten slangen en hagedissen en verschillende soorten leguanen. 's Nachts jagen Geckos op insecten rond de verlichting, terwijl je overdag soms leguanen en grote land schildpadden kunt tegenkomen. AmfibieŽn zijn alomtegenwoordig, maar de meesten zijn erg moeilijk te ontdekken, en vaak moet je je tevreden stellen met hun nachtelijke concerten. De visfauna is ook buitengewoon soortenrijk, inclusief de beruchte piranhas, bagres (gigantische meervallen) Paiche (een enorme visdie stamt uit de oertijd), de Sidderaal en talloze kleine tropische "aquarium soorten.

 

TROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Aapjes in het regenwould van BraziliŽTROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Geelhandaapje

 

Een primaten studie in het reservaat leverde het volgende op: Van de 19 soorten apen in Ecuador, komen er 10 in Cuyabeno voor.

 

TROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Amazone zeekoe BraziliŽ

TROPISCH REGENWOUD BRAZILIň: Amazone dolfijn, BraziliŽ

 

 

In het regenseizoen trekken Manatees en beide soorten Amazone dolfijnen Cuyabeno in, allen soorten die ook voorkomen in het regenwoud van BraziliŽ.

 

Cuyabeno Lodge:

Shyris Park Toren, Av. de los Shyris N36-188 & Av. Naciones Unidas, Office 608, 6de verdieping, Quito

Tel. kantoor: (++593) (0)(2) 292 6153

Tel. mobile: (++593) (0)999 80 3395

Email: info@cuyabenolodge.com.ec