Logo WICECUYABENO LODGE

 

EnglishEspañolFrançaisNederlandsDeutschChineseRussian

 

MOOISTE NATIONALE PARKEN ZUID AMERIKA

 

Nationale parken Zuid Amerika in Ecuador

Sinds kort zijn er nu 51 nationale parken en natuurgebieden in Ecuador in verschillende categorieën.  De differentiatie tussen de verschillende categorieën nationale parken in Zuid Ameria en dus ook in Ecuador is vaak niet zo duidelijk en zeker niet een criterium om te beslissen of je wel of niet geïnteresseerd zou kunnen zijn in een gebied. Wij hebben geprobeerd wat indicatieve waarderings cijfers te geven aan de verschillende natuurreservaten van Ecuador, om je een idee te geven welke gebieden je het beste zou kunnen bezoeken. De punten gaan van 1 - 5. 

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over het Cuyabeno Reservaat, onze Cuyabeno Lodge (50% eigendom van Nederlandse natuurbeschermingsbioloog) in het bijzonder, en Ecuador in het algemeen. Onze lodge ligt op een eilandje aan de rand van het het Cuyabeno Meer, het mooiste plekje in het mooiste Amazone reservaat in heel Zuidamerika.  Hier vind je ons programma. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken.

 

Hoewel de natuur in alle gebieden natuurlijk waardevol is, hebben sommige gebieden veel fraaiere landschappendan anderen, met name de berggebieden. Alle gebieden met sneeuwtoppen hebben hoog gescoord vanwege hun spectaculaire uitzichten.

Tropische laaglanden scoren hoog als er meren zijn waar watervogels en ander wild kan voorkomen.

 

Toegankelijkheid scoort een 5 als er een redelijk begaanbare weg weg naartoe loopt en het gebied toegankelijk is over begaanbare paden of over water en er makkelijk kanoes kunnen worden gehuurd.

 

Het ecologisch belang is gebaseerd op de al dan niet aanwezige mogelijkheid voor een bezoeker om daadwerkelijk de biologische hoogtepunten te kunnen ervaren en zien. Het betreft dus niet een biologische biodiversiteitsscore. Overnachtingsmogelijkheden scoren hoog als ze zich in de buurt van de ingang of binnen een gebied een overnachtingsgelegenheid is.

 

Natuurgebieden van Ecuador

Veel van de nationale parken en natuurgebieden zijn nog slecht ontsloten, maar al met al is het één van s'werelds mooiste nationale parken systemen ter wereld. Een ware droom voor natuurliefhebbers en trekkers.

 

NATIONALE PARKEN ZUID AMERIKA: Kaart Nationale Parken en Natuurreservaten Ecuador

 

 

Scenic

Access

Ecological interest

Overnight Facilities

Nationaal Park Galapagos

5

5

5

5

Galapagos Marine

The marine part of the Galapagos Islands

Cuyabeno

5

5

5

5

Cofán Bermejo

2

2

2

1

Limon cocha

4

5

3

5

Yasuni

3

3

3

1

Sangay

5

2

5

1

Llanganates

3

1

3

1

Sumaco

3

1

4

1

Podocarpus

3

3

5

1

El Condor

3

1

3

1

Cajas Nationaal Park

5

5

4

5

Chimborazo

5

4

3 (vecuñas)

3

Ilinizas

3

3

2

3

Cotopaxi

5

5

3

4

El boliche

3

5

3

4

Antisana

3

2

2

1

Cayambe Coca

5

3

5

1

El Angel

5

3

5

3

Pululahua

5

5

2

5

Cotacachi-  

Cayapas

5

5

4

5

Cayapas Mataje

3

2

4

1

La Chiquita

2

4

2

4

Machalilla

3

5

5

5

Mache Chindul

       

Cayapas Mataje Ecological Reserve

5

2

5

2

Churute mangrove

3

3

4

3

Salado Mangrove

2

3

2

2

Rio Muisne Estuary

2

2

2

2

Santa Clara Island

2

2

2

2

Corazon and Fragatas Island

2

3

2

2

Lago Recreation

2

5

1

3

Arenilla

2

4

1

3

De beste natuurgebieden zijn groen aangestreept.

 

HOOGTEPUNTEN

Galapagos Nationaal Park

Nogal duidelijk.

Cuyabeno

Het enige laagland gebied in de Amazone bovenstroom  met meren en smalle rivieren vanwaar je de natuur en vogels goed kunt gadeslaan.

Podocarpus Nationaal Park

Interessant oerwoud met de enige Zuid-Amerikaanse podocarpus bomen.

Las Cajas

Zeer fraaie paramo (Andes weiden) landschappen met vele schitterende bergmeertjes

Chimborazo

Afgezien van het feit dat het het verste punt gerekend vanuit het midden van de aarde is, heeft het natuurgebied een kleine kudde vecuñas.

Cotopaxi

Schitterend uitzicht op de vulkaan.

Pululahua

Charmante vulkaan vlakby Quito. Geweldig voor een ochtend bezoek wanneer de kansen op mooi weer het beste zijn.

Nationaal Park Sangay

Met drie vulkanen en prachtige meren kan dit gebied schitterend zijn, maar de lucht is er zelden onbewolkt en de kans dat je gedurende je hele verblijf in de mist en miezerige regen zit is behoorlijk groot. Alleen voor geharde trekkers.

Cotacachi- 

Cayapas

Een kabelbaan brengt je dicht bij de top van de Pichincha bergtop, dat een onderdeel is van Nationaal Park Cotacachi Cayapas. Dit is zeker aan te raden vanwege het fantastische uitzicht op Quito, en de westelijke Andes keten. Ga vooral in de vroege ochtend wanneer de kans op helder weer het grootst is. Het is mogelijk met een crossfiets naar beneden te scheuren, wat ik je zeker niet aanraad. Er bestaan ook de mogelijkheid boven paarden te huren of iets te gebruiken.

Machalilla

Dit gebied heeft een zeer zeldzaam overgangsbos van het tropisch regenwoud in het Noorden naar de Peruaanse kust woestijn in het zuiden. Het landschap heeft flink geleden onder menselijk ingrijpen, maar er zijn nog zeer waardevolle stukken van loofbos en savannes met fles gevormde bomen. De stranden zijn gemakkelijk bereikbaar en bieden veel overnachtings- mogelijkheden.

 

In tegenstelling tot nationale parken in Zuid Amerika in de meeste andere landen van Zuid A merika, ku nnen alle nationale parken en de andere natuurgebieden van Ecuador binnen éen dag bereikt worden. Je moet natuurlijk wel voor de meeste gebieden een paar dagen uittrekken om erin te trekken. Enkelen hebben redelijke toegangswegen en goede paden. Plan een trip altijd goed van te voren om geen kostbare vakantietijd verliezen met het uitzoeken en regelen van hoe je erin moet komen. Tijd die tenslotte liever zou doorbrengen in de natuur. Neem gerust kontact met ons op. We helpen je graag op weg.

 

NATIONALE PARKEN ZUID AMERIKA: Nationaal Park Galapagos Eilanden beroemd om zijn dieren zonder vrees. NATIONALE PARKEN ZUID AMERIKA: Galapagos Nationaal Park, beroemd om de evolutie theorie.

Nationaal Park Galapagos Eilanden beroemd om zijn dieren zonder vrees.

Galapagos Nationaal Park, beroemd om de evolutie theorie.

 
NATIONALE PARKEN ZUID AMERIKA: Avonturen reizen voor jong en oud in Cuyabeno nationaal park. NATIONALE PARKEN ZUID AMERIKA: Een groen paradijs in de Amazone, Cuyabeno Nationaal Park.

Avonturen reizen voor jong en oud in Cuyabeno nationaal park.

Een groen paradijs in de Amazone, Cuyabeno Nationaal Park.

 

NATIONALE PARKEN ZUID AMERIKA: Cajas Nationaal Park is éen van de best toegankelijke nationale parken.

 

NATIONALE PARKEN ZUID AMERIKA: El Cajas Nationaal Park is een wetland met 270 meren en plasjes.

Cajas Nationaal Park is éen van de best toegankelijke nationale parken.

El Cajas Nationaal Park is een wetland met 270 meren en plasjes.

NATIONALE PARKEN ZUID AMERIKA: Cotopaxi NATIONALE PARKEN ZUID AMERIKA: De magrovebossen van Ecuador behoren tot de belangrijksten ter wereld.

Cotopaxi Nationaal Park met s'werelds hoogste actieve volkaan.

De magrovebossen van Ecuador behoren tot de belangrijksten ter wereld.

 

Cuyabeno Lodge:

Shyris Park Toren, Av. de los Shyris N36-188 & Av. Naciones Unidas, Office 608, 6de verdieping, Quito

Tel. kantoor: (++593) (0)(2) 292 6153

Tel. mobile: (++593) (0)999 80 3395

Email: info@cuyabenolodge.com.ec