Logo WICECUYABENO LODGE

 

EnglishEspañolFrançaisNederlandsDeutschChineseRussian

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN CUENCA, ECUADOR

TOP 10 BEZIENSWAARDIGHEDEN CUENCA, ECUADOR: Maar wist je wel dat...? Cuenca's best kept secret!

 

Bezienswaardigheden Cuenca, Ecuador

Cuenca, Ecuador, hoofdstad van de provincie Azuay, heeft ongeveer een half miljoen inwoners. Gelegen op 2500 m, ligt het iets lager dan Quito (2800 - 2900 m). Het koloniale centrum van Cuenca staat op de lijst van UNESCO Wereld Erfgoed vanwege haar prachtige historische stadshart. Toeristen komen af opt het historische deel van de stad, dat klein maar geweldig charmant is. Zonder enige twijfel is Cuenca één van de tien mooiste historische steden van Latijns-amerika en absoluut een bezoek waard. Internationaal weinig bekend, wordt het straatbeeld gedomineerd door Cuenquenos (inwoners van Cuenca), zelfs in het toeristenseizoen.

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over het Cuyabeno Reservaat, onze Cuyabeno Lodge (50% eigendom van Nederlandse natuurbeschermingsbioloog) in het bijzonder, en Ecuador in het algemeen. Onze lodge ligt op een eilandje aan de rand van het het Cuyabeno Meer, het mooiste plekje in het mooiste Amazone reservaat in heel Zuidamerika.  Hier vind je ons programma. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken.

 

De eerste grote nederzetting was Guapondeleg en gebouwd door de Canari mensen. Ongeveer 50 jaar voordat de Spanjaarden arriveerden, veroverden de Incas de Canari en herbouwden ze de stad en doopten het om tot Tomebamba. Vlak vóórdat de Spanjaarden de stad bereikten was deze grotendeels verlaten. De reden blijft een onbekend. De Indianen vertelden de Spanjaarden verhalen over gouden gebouwen en pracht en praal in Tomebamba en het werd natuurlijk één van de kandidaat-plaatsen voor de El Dorado mythe. in 1557 stichtten de Spanjaarden Cuenca - vernoemd naar de stad in Spanje - op de ruïnes van Tomebamba en gebruikten stenen van de ruïnes voor de bouw van hun nieuwe gebouwen, inclusief de Sagrario Kerk.

 

Hoewel de stad niet bekend staat om een specifieke industrie, is de stad relatief welvarend met een variëteit aan verschillende economische activiteiten. Vanuit toeristische oogpunt is de UNESCO Werelderfgoed benoeming van belang vanwege het oude centrum van de stad met zijn koloniale monumentenen romantische straatjes. Ik heb onlangs na vele jaren Cuenca weer eens bezocht en werd verrast door de prachtige restauratie van bijna alle koloniale gebouwen en monumenten.

 

Panama hoeden

Het is interessant te weten dat de Panama hoeden niet in Panama gemaakt worden, maar in Cuenca in Ecuador en het is een gewild artikel voor toeristen. Natuurlijk, de mode is geëvolueerd en tegenwoordig zijn Panama hoeden verkrijgbaar in vele vormen en kleuren voor zowel mannen als vrouwen, waaronder moderne stro petten.  Natuurlijk kocht ik een paar Panama hoeden in de grote winkel aan de zuidelijke kant van de Calle Largo (zie gedetailleerde kaart door te klikken op de onderstaande kaart).

 

Cuenca is de beste plek vanwaaruit Nationaal Park Cajas en het UNESCO Wereld Erfgoed Ingapirca, het best bewaarde overblijfsel and het Inca rijk bezocht kunnen worden; beiden liggen op een uurtje rijden van je hotel.

 

Kaart van Cuenca binnenstad

Imaculada Concepción Kathedraal

Onbevlekte Ontvangenis Kathedraal, Cuenca, EcuadorHoofdingang Concepcion Inmaculada Kathedraal, Cuenca

Bloemenmarkt naast Conception Kathedraal, CuencaZicht op Concepción Inmaculada Kathedraal

De bouw begon van de Imaculada Concepción Kathedraal begon in 1885 ter vervanging van de oude kathedraal, de Iglesia del Sagrario. Het is dus helemaal geen koloniale kathedraal en niet erg oud voor Zuid-Amerikaanse begrippen. Nietemin, is het gebouw schitterend.

Hoofd Toegangsdeur Onbevlekte Ontvangenis Kathedraal, Cuenca

 

Neoklassiek gebouw Cuenca, EcuadorAlcaldia galerij in Cuenca

Leuk straatje in CuencaKoloniaal straatje Cuenca, Ecuador

 

Hoewel er toeristen zijn, wordt het straatbeeld van Cuenca hoofdzakelijk bepaald door Ecuadorianen.

 

Schoenpoetser in CuencaGalerij langs Plaza Calderón, Cuenca, Ecuador

Eén van de vele schoenpoetsers in de gallerij van de Immaculada Concepción Kathedraal.

 

Verkopers en Cuenqueños in de Galerij van de Plaza Calderón.

Voormalige Kathedraal Sagario in Cuenca Jezus en de Apostelen in de Sagrario Kathedraal

 

De bouw van de Catedral Sagrario begon in 1567 met stenen uit de ruïnes van Tomebamba. Eeuwenlang deed deze oude koloniale kerk dienst als Cuenca's voornaamste kerk en later als kathedraal, totdat de Immaculada Concepcion Kathedraal deze functie overnam. Het werd niet langer gebruikt voor reguliere diensten en na de restauratie in 1999 werd de kerk een museum voor religieuze kunst, en doet verder dienst voor theater concerten en culturele evenementen.

 

San Fransisco Kerk in CuencaSan Sebastiaan kerk in Cuenca

Santo Domingo Kerk in Cuenca Bloemenmarkt vóór de Santuario Mariano Kerk in Cuenca
  • San Fransisco Kerk, linksboven.

  • De San Sebastian Church, rechtsboven.

  • Aan de voorzijde van de Santuario Mariano Kerk bevindt zich een schilderachtige bloemenmarkt, boven.

  • Santo Domingo Kerk, links.

Panama hoeden

Panama hoeden winkel Panama hoed in Cuenca Fabricage van Panama hoeden in Cuenca Panama hoedenpers
Beste Panama hoeden winkel in Cuenca Traditionele panamahoeden Ook in Otavalo kan je panamahoeden kopen

Rafael Paredes' hoeden atelier.

 

Rafael Paredes is wellicht de beste plek om een een Panama hoed op de kop te tikken. Gelegen aan de zuidkant van de Calle Largo, kan je de winkel herkennen aan een enorme hoed aan de muur. De winkel zelf is meer naar binnen gelegen. Het is een geweldige winkel omdat de hoedenmakers er de hoeden ter plekke weven in een open attelier. De prijzen zijn wat hoger dan in de kleinere winkeltjes. maar je hebt een veel grotere keuze van zowel mannen als vrouwen hoeden en de kwaliteit is prima. Er is ook ergens een luxere winkel, die welliswaar geraffineerder lijkt, maar behalve een geliktere display en hogere prijzen, kon ik zien geen verschil zien in de producten. Als je niet naar Cuenca kunt, dan zij er in Quito, op de Avenida Amazonas een paar zaakje gespecialiseerd in Panama hoeden, evenals een paar kraampjes in de Mariscal en Ejido park art en craft markten. In Otavalo zijn ze ook op de markt te koop.

 

Pumapungo vestiging in CuencaGerestaureerde Pumapungo ruines monument in Cuenca

Pumapungo

De Inca stad van Pumapungo - de Puma Deur - werd verondersteld nog mooier te zijn geweest dan Cusco, maar geen Europeaan heeft ooit de stad in haar volle glorie gezien, omdat de stad al verlaten en vernietigd werd enige tijd voordat de Spanjaarden er aankwamen.

Pumapunga opgravingen, Cuenca Ecuador

Het is nu een archeologische vindplaats en éen van de interessantere bezienswaardigheden van Cuenca, Ecuador aan de zuidkant van het koloniale Cuenca; de ruines worden beheerd als onderdeel van het Pumapungo Museum.

 

Posada del Angel herberg in Cuenca Interieur van het Posada del Angel hotelletje, Cuenca, Ecuador

 

Toen ik in Cuenca was, verbleef ik in de charmante Posada del Angel, eigendom van een uiterst bekwame en aardige Argentijnse familie, met prima keuken en een drinkbare wijn voor een redelijke prijs. Voor onze Zuidelijke Tour met verblijf in Wereld Erfgoed Cuenca boeken we altijd graag dit hotel.

 

Cuyabeno Lodge:

Shyris Park Toren, Av. de los Shyris N36-188 & Av. Naciones Unidas, Office 608, 6de verdieping, Quito

Tel. kantoor: (++593) (0)(2) 292 6153

Tel. mobile: (++593) (0)999 80 3395

Email: info@cuyabenolodge.com.ec