Logo WICECUYABENO LODGE

 

EnglishEspañolFrançaisNederlandsDeutschChineseRussian

 

PLANTEN EN BOMEN VAN HET REGENWOUD

NEDERLANDSE ECOLOOG VERTELT OVER DE DIVERSITEIT VAN HET BESTE REGENWOUD EN HOE JE ER KOMT; OVER ECOLOGIE EN KLIMAAT, ALLES MET SCHITTERENDE FOTOS VAN PLANTEN EN BOMEN VAN HET REGENWOUD IN ECUADOR

 

Planten en bomen van het Regenwoud

's-Werelds grootste diversiteit

Over het algemeen, bieden de warme vochtige omstandigheden van de tropische jungle hele jaar door optimale omstandigheden voor planten. Daarom vindt men veel meer soorten in de tropen dan in gematigde klimaten. Momenteel zijn meer dan 400.000 soorten planten beschreven voor de tropische jungle en wetenschappers blijven steeds maar weer nieuwe soorten ontdekken. Wetenschappers hebben de grootste variatie in plantensoorten gevonden in het regenwoud van het Cuyabeno Reservaat in Ecuador. Cuyabeno, samen met National Park Yasuni kunnen op de rijkste in plantendiversiteit in de wereld bogen.

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over het Cuyabeno Reservaat, onze Cuyabeno Lodge (50% eigendom van Nederlandse natuurbeschermingsbioloog) in het bijzonder, en Ecuador in het algemeen. Onze lodge ligt op een eilandje aan de rand van het het Cuyabeno Meer, het mooiste plekje in het mooiste Amazone reservaat in heel Zuidamerika.  Hier vind je ons programma. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken.

 

Er zijn verscheidene redenen waarom Cuyabeno rijker is aan plantensoorten dan Amazone parken in de buurlanden:

  • Cuyabeno ligt nog deels in de Andes uitlopers, en heeft daardoor nog soorten die de ecologische omstandigheden van de beneden-Andes vereisen;

  • De langzaam stromende rivieren en de meren in de bovenste-stroomgebieden bieden de ecologische omstandigheden van “black-water” die gunstig zijn voor bepaalde aquatische levensvormen, terwijl "koffie en melk" wateren in overvloed voorkomen in de Amazone;

  • Zowel goed gedraineerde "tierra firma" ecosystemen in heuvels als moeras ecosystemen komen in het reservaat voor;

  • Het reservaat ligt precies gelegen op de evenaar, waar seizoensgebonden schommelingen zijn relatief gering zijn en waar het zelfs tijdens het "droge seizoen" regent.

Van de 2 Ecuadoriaanse mega-parken, is Cuyabeno zeker het snelst te bereiken, en met de veel lage epiphyte begroeide bomen, zult daar veel meer Amazonewoud planten kunnen zien dan in Yasuni. Het Cuyabeno Reservaat is buitengewoon rijk aan planten van het tropische regenwoud. Maar wanneer je naar het Amazone regenwoud gaat, verwacht dan niet dat één of meerdere bomen of planten tegelijkertijd staan te bloeien. Omdat het bos zo soortenrijk, zal zelden één soort plant of boom het landschap domineren, zoals we uit Nederland kennen met eike- en dennebossen. Bloemen vind je verspreid door het bos, vaak groeiend als een epifiet op boomtakken. We hebben wat foto indrukken gegeven van wat je in het oerwoud zoal kunt tegengekomen aan planten en ook wat paddestoelen. zodat je daar alvast van kunt genieten als een voorproefje op je reis.Wij hopen dat je binnenkort ook zult toetreden tot de de bevoorrechte reizigers die de Amazone hebben leren kennen en genoten hebben van de wonderen van de jungle vanuit onze Cuyabeno Lodge aan het Cuyabeno Meer.

 

Het zonlicht op de bosbodem van het tropisch regenwoud is zo minimaal, dat er maar weinig plantensoorten kunnen gedijen. Dit heeft geresulteerd in de evolutie van planten die op kunnen leven: Epifyten. Ze kunnen groeien op boomstammen, takken, bladeren en bovenop andere Epifyten. Elke boom is een ecosysteem op zich waarop vele verschillende plantensoorten groeien, zoals bromelia's, orchideeën, cactussen, Aronskelkachtigen, mossen, varens en korstmossen.

 

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Epifyten in Cuyabeno, Ecuador

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Epifyten op Macrolobia bomen in het Cuyabeno Meer, Ecuador

Epifyten vormen hun eigen ecosystemen op de taken van bomen.

 

Bromelias

Met meer dan 2000 soorten, zijn Bromelias zeer prominent aanwezig in Cuyabeno. Je vindt ze soms op de grond, maar meestal als Ephiphytes op takken. De bladeren van de Bromelias groeien om de stengels heen waardoor er kleine holtes ontstaan waarin zich regenwater ophoopt. Soms kan een plant wel inkele liters waterbevattemn. in afwezigheid van vissen, bienen deze kleine plasjes water een veilige omgeving voor veel ongewervelde dieren en amfibieën: kikkers, samen met hun kikkervisjes en salamanders met hun larven. Evenals andere beestjes, zoals slakken, kevers, muggenlarven, enz. Wanneer dieren in het water sterven, vergaan ze en dienen ze als meststof voor hun waardplanten. Omdat Bromelias voorkomen in vele kleuren zoals paars, blauw, oranje, rood, geel komen ze steeds meer in de mode als sierplanten. Uiteraard ken je onze favoriete Bromelia, de ananas.

 

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Bromelia bij de Cuyabeno Lodge

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Bromelias zijn planten op Macrolobiabomen in het Amazonebos van Cuyabeno.

In de bladoksels van veel Bromelias hoopt zich water op dat kan dienen als veilige broedplaatsen voor amphibie larven.

 

Orchideeën

Geen enkele groep hogere planten is zo groot als de orchideeën familie. Alleen al in het Amazone oerwoud zijn zo'n 20.000 soorten bekend, waar ze hoofdzakelijk als epifyten op bomen groeien. De vele soorten komen in alle kleuren van de regenboog voor, inclusief groen. Orchideeën behoren inmiddels tot de succesrijkste planten voor de kasbouwsector omwille van hun schitterende vormen en kleuren en de duurzaamheid van de bloemen.

 

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Jungle orchidee.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Met Orchideeën begroeide Macrolobiumboom in de Laguna Grande, Ecuador.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD schitterende orchidee in Cuyabeno.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Orchidee bij de Cuyabeno Lodge.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Gele orchidee in het tropische regenbos.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Wit met paarse Orchidee in de jungle.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Groene orchideeën zijn vrij algemeen in het tropische regenwoud.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Prachtige paars-roze orchidee in het Amazone bos.

 

Klimpanten en lianen

Klimplanten en lianen maken deel uit van een gespecialiseerde levensvorm die heeft op een heel eigen wijze omgaat met de geringe lichtomstandigheden in het bos. Klimplanten groeien in hoog tempo langs boomstammen omhoog, om zo het daglicht te kunnen bereiken in de boomkruinen. Ze hechten zich met zuignapjes en klimwortels vast aan de bomen, of werken zich al kronkelend met klimranken langs hun gastheer omhoog. Lianen zijn dikke houtige klimplanten van de tropen en sommigen kunnen uitgroeien tot enkele honderden meters lang verspreid over vele kronen.

 

Een speciale klimplant is de Strangler Fig of wurgliaan een veel voorkomende naam voor vele soorten klimplanten die de stam van een gastheer boom volledig omwikkelen en uiteindelijk verstikken “wurgen”. Als de gastheer boom sterft, blijft heeft zich een nieuwe boom ontwikkeld met een holle stam.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD De wurgliaan is een ficus die een waard-boom omwikkelt en geleidelijk aan afknelt.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Een wurgliaan die een waardboom steeds meer omwikkelt.

Verschillende fasen van een wurgliaan.

 

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Lianen zij snelle klimplanten die razendsnel omhoog groeien en hun bladeren in de kronen van bomen verspreiden, soms honderden meters lang.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Een liaan kronkelt zich omhoog langs een boomstammetje.

Lianen groeien razendsnel langs de boomstam van hun "waard" omhoog. Op de foto rechts kan je behalve een liaan die een stammetje volledig heeft ingekapseld, ook zien hoe weinig planten er maar op de grond groeien in een volwassen regenwoud.

 

Heliconias

Heliconias zijn prachtige kleurrijke Amazonebloemen die voorkomen in een veelheid van kleuren, vormen, patronen en maten, waardoor ze steeds populairder beginnen te worden als sierbloemen. Sommige bloemen hebben hele speciale vormen waardoor alleen bepaalde soorten kolibries en nachtvlinders bij hun nectar klieren kunnen.

 

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD felgekleurde heliconia.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Een hangende heliconia bloem.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD een recht-opstaande heliconia bloem

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Een heliconia is een pioniersplant in de jungle.

Felgekleurde heliconias.

 

Zomaar wat andere schitterende bloemen van het tropische regenwoud

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Een paarse vlinderbloemige in de Amazone.

Red and yellow flower of Amazon Forest plants

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD zomaar een bloempje in de jungle.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Gele bloemen aan een boom in de jungle.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Bloemen aan een struik langs een amazone stroompje.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Een moerasstruik in de Amazone.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD paarse bloem langs een Amazone zijriviertje.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Vlinder erwt in de boven stroom van de Amazone.

 

Paddestoelen

Met zoveel nattigheid tieren ook de paddestoelen welig.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Elvenbank in het oerwoud.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Elvenbank in de Amazone.

Slijmzwam in het tropisch regenwoud.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD paarse paddestoelen in de jungle.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Rood zwammetje in het oerwoud.

 

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD Wit zwammetje in de jungle.

PLANTEN EN BOMEN VAN HET AMAZONE REGENWOUD

Cuyabeno Lodge:

Shyris Park Toren, Av. de los Shyris N36-188 & Av. Naciones Unidas, Office 608, 6de verdieping, Quito

Tel. kantoor: (++593) (0)(2) 292 6153

Tel. mobile: (++593) (0)999 80 3395

Email: info@cuyabenolodge.com.ec