DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED

VAN ECUADOR

DIEREN VAN HET TROPISCH REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED: NERGENS ZOVEEL ALS IN ECUADOR's AMAZONE Nederlandse bioloog in Ecuador legt uit waarom

 

Dieren van het Tropische Regenwoud van het Amazonegebied

 

ZOOGDIEREN

Tot de dieren van het tropische regenwoud van het Amazonegebiedvan Ecuador horen zo'n 165 soorten zoogdieren, waarvan de meeste ook in Cuyabeno. De talrijkste groep zijn de vleermuizen, die je overal kunt zien, direkt gevolgd door knaagdieren.

 

Apen

Verderkomen er maar liefst tien soorten apen voor, variërend van 's werelds kleinste aapje, het Dwerg Zijdeaapje, Cebuella pygmaea, de Black Mantle Tamarin, Saguinus nigricollis, de Aotus vociferans, de Coppery Titi Monkey, Callicebus cupreus, Geelhand Titi-aap, Callicebus-lucifer, de gewone Titi-aap, Callicebus-torquatus, de monniks Saki, Pithecia-monachus, de  Saimiri-sciureus, de kapucijnaap, Cebus albifrons, de rode brulaap, Alouatta seniculus en de Brown Woolly Monkey, Lagothrix lagotricha, waarvan de meeste regelmatig te zien zijn.

 

De geboortepieken voor apen zijn in het droge seizoen, van december tot februari wanneer je veel moeders met piepkleine jonkies op hun rug kunt zien.

 

Boven: Yellow-handed Titi Monkey, Callicebus lucifer, Onder: Brown Woolly Monkey, Lagothrix lagotricha.

 

Een groep Doodskopaapjes, Saguinus nigricollis, woont bij de lodge, en komt regelmatig kijken of er iets te halen valt.

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over het Cuyabeno Reservaat, onze Cuyabeno Lodge (50% eigendom van Nederlandse natuurbeschermingsbioloog) in het bijzonder, en Ecuador in het algemeen. Onze lodge ligt op een eilandje aan de rand van het het Cuyabeno Meer, het mooiste plekje in het mooiste Amazone reservaat in heel Zuidamerika.  Hier vind je ons programma. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken.

 

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Tapirs, Tapirus terrestris, are Amazon Jungle amimalsDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Capybaras, Hydrochoerus hydrochaeris, as Amazon jungle animals

Tapirs, Tapirus terrestris, zijn dieren van het tropische regenwoud van het Amazonegebied die op het land leven maar ook gek zijn op water. Bij de Indianen zijn ze erg geliefd om hun vlees, en van tijd tot tijd worden ze nog wel eens gejaagd. Je ziet ze zelden in Cuyabeno, maar ze zijn er nog steeds.

Capybara's, Hydrochoerus hydrochaeris, zijn de grootste knaagdieren ter wereld. Ze wonen langs de oevers van rivieren van het tropische regenwoud en kunnen regelmatig worden gezien in Cuyabeno. Natuurlijk zijn er vele andere soorten knaagdieren, en men ziet er ook vaak stekelvarkens. 

 

Van de andere hoefdieren van het tropische regenwoud van de Amazone, zijn de pekaries het talrijkste; beide soorten, de Halsband Pekari, Tayassu tajacu, en de Wit-lip Pekari, T. Pekari. Ook komen er meerdere soorten herten voor: Het alomtegenwoordige Witstaart Hert. Odocoileus virginianus, en de Brocket Deer, Manzama americana.

 

Roofdieren

De meeste roofdieren in Cuyabeno houden van water of op zijn minst kan het ze niet schelen als ze nat te worden. Hieronder zie je een aantal van zulke roofdieren:

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: rarely seen Amazon Jungle Animal is the JaguarDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: The Ocelot is a common Amazon catDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Animals of the Amazon RainforestDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Giant Otter at the Amazon Rainforest

Zowel de Jaguar, Panthera onca, en de Ocelot, Leopardus pardalis, houden van waterrijke bossen, en Jaguars staan erom bekend graag te zwemmen. Deze, en vele andere soorten katten komen in Cuyabeno voor. Met name 's nachts kun je ze zien sluipen over laag hangende takken, wanneer je krokodillen gaat kijken en met een beetje geluk lichten opeens de ogen op van een grote kat op in het licht van je zaklamp.

De Zuid-amerikaanse coati, ook wel ringstaart coati genoemd, Nasua nasua, is een veel voorkomend roofdiertje in het Amazone-gebied. De Grote Otter, Pteronura brasiliensis, en de Neotropische Otter, Lutra longicaudis, komen ook voor in Cuyabeno.

 

Er komen geen hondachtigen voor in Cuyabeno.

 

Dolfijnen

In zo'n waterrijk gebied zijn er veel dieren die geheel aan de waterrijke omgeving zijn aangepast:

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Pink Dolphin at the Amazon River in CuyabenoDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Amazon Dolphin in the Cuyabeno Lake

De Roze Amazone Dolfijn, Inia geoffrensis, is te herkennen aan zijn bult-vormige rugvin, de meer uitgesproken bult op zijn voorhoofd en een langere snuit. Vooral de mannetjes kunnen behoorlijk roze zijn, maar in Cuyabeno zijn ze meestal grijs. De Roze Amazone Dolfijn kan zijn kop 180 graden draaien. Dolfijnen worden bijna dagelijks gezien in het Cuyabeno Meer, behalve bij laag water, wanneer ze het gebied uittrekken om niet droog te vallen.

De grijze Amazone Dolfijn of Tucuxi, Sotalia fluviatilis, is te herkennen aan een haai-achtige driehoekige rugvin. Meer dan de Pink Amazon Dolphin, hebben Tucuxis de neiging om uit het water springen. De buik is lichter en varieert van lichtgrijs tot roze. Ook deze soort is regelmatig te zien in Cuyabeno.

 

Er is ook nog een nauw verwant familielid in de kustwateren van Zuid-Amerika, maar die soort zwemt niet ver de Amazone rivier op en komt niet in Cuyabeno voor.

 

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Amazon manitees are often seen in the Cuyabeno Lake

De Amazone Manatee (Trichechus inunguis) of zeekoe is een soort zeekoe die alleen leeft in de zoetwater gebieden van het Amazonebekken en vermoedelijk trekt het nooit de zee op.

 

Die komen voor in Brazilië, Peru, Colombia, Ecuador, Guyana en Venezuela en zijn regelmatige bezoekers van Cuyabeno. Hun vlees is zeer geliefd bij de Sionas, maar we hopen dat we hen hebben weten te overtuigen om niet langer op ze te jagen, omdat ze hebben grote toeristische waarde hebben. De Amazone Manatee en is nauw verwant aan de West-Indische Manatee, die ook wel wat de Amazone Rivier opzwemt, maar nooit zo ver landinwaarts als de Amazone Manatee. De West-indische Manatee komt dus niet in Cuyabeno voor.

 

Vleermuizen

Uiteraard zie je 's nachts talloze vleermuizen rondvliegen. Maar overdag krijg je ze ook regelmatig te zien. Sommige soorten hangen aan takken laag boven het water, en als je erlangs vaart jaag je ze op en krijg je ze van heel dichtbij te zien. Deze foto's zijn genomen door biologen tijdens een vleermuizen onderzoek.

 

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Bats are very common animals of the Amazon jungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Amazon jungle batDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Hairy bat in the jungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Bats may have ugly faces in the Amazon Jungle

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Flying bat at nigh in the Amazon jungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: If I don't see you, you don't see meDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Bats often fly during the Day in the Amazon JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Crawling with one finger through the Amazon jungle

 

Vogels

Vogels zijn de juwelen  van de Amazone jungle en Cuyabeno is één van de soortenrijkste gebieden ter wereld.

 

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Blue and Yellow Macaw in Cuyabeno ParkDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Hummingbird in the AmazonDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Hoatzin, Opisthocomus hoazin, in flightDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Scarlet Macaw, Ara macao, in the Amazon Jungle

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Amazon DarterDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Blue and Yellaw MacawDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR:  White-collared swift, Streptoprocne zonarisEagle

 

REPTIELEN

Veel reptielen hebben ook insecten op het menu staan, hoewel sommige ook graag andere Amazone jungle dieren verorberen, zoals amfibieën, vogels en zelfs pekaris en herten, zoals het geval is van de boa's en de anacondas.

 

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Geckos are noctural lizards of the Amazon JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Anacondas are infamous Amazon Jungle animalsDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: A lizard wathing from a treeDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: A helmed lizarDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Reptiles are not commonly found in the Amazon JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Interesting lizard in the jungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: A snake swallowing a toad in the Amazon Rainforest

 

AMPHIBIËN

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Mating tree frogs in the Amazon JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Animals are wathing you in the Amazon JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Some animals are very difficult to find in the Amazon JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN HET AMAZONEGEBIED VAN ECUADOR: Frog waiting to snap up a fat insect

 

De meeste van de nachtelijke geluiden zijn van amfibieën! Maar tenzij je weet hoe en waar je moet zoeken, krijg je ze zelden te zien. Sommige van die lawaaischoppers zijn maar één of twee centimeter klein en hebben ongelooflijke schutkleuren. Zodra ze je in hun buurt komt, houden ze hun mond, maar op het moment dat je wegloopt hervatten ze hun gezang.

 

VISSEN

Visiting the Amazon in Ecuador: Piranha fishing when visiting the Amazon in Ecuador.Visiting the Amazon in Ecuador: Amazon Piranha mouth with teath caught when visiting the Amazon in Ecuador.

bagrePaiche

Piranjas, enorme Amazone Meervallen en Paiches.

 

Alhoewel vissen verboden is voor bezoekers, zijn er ontzettend veel soorten vissen, zoals piranjas, paiches en enorme Amazone Meervallen.

 

GELEEDPOTIGEN

Insekten van het tropische regenwoud van het Amazonegebied

Wat insecten betreft, hebben we geleerd dat elke avond weer anders is. De jungle is heeft een geweldige verscheidenheid aan schitterende insecten, groot en klein: kleurrijke nachtvlinders en dagvlinders, vreemd gevormde kevers, libellen, enz. enz. Sommige nachten komt er een enorme verscheidenheid van zeer verschillende insecten op de verlichting af, terwijl andere avonden slechts een paar soorten insecten worden aangetrokken. Op onze nachtelijke excursies, gaan wij op zoek naar nacht insecten op de grond. Cuyabeno heeft een aantal echt vreemd uitziende dieren die je alleen bij nacht kunt vinden met zaklampen.

 

Met name de nachtvlinders komen af op de verlichting van de lodge. Met wat geluk krijg je een verscheidene van deze "kolibries" van de insectenwereld te zien met hun ongelooflijk snelle vleugelslagen.

 

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Moth with tranparent wings in the JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Moths come at night to the Cuyabeno LodgeDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Yellow moth in the JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Hummingbird Moth at the tropical Jungle

 

Rupsen - in hun verscheidenheid van vormen en kleuren - zijn altijd een dankbaar onderwerp voor fotografen:

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Caterpillar in the forestDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Caterpillar in the RainforestDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Monster Caterpillar in the rainforestDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Social caterpillars

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Yet another caterpillarDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Very hairy caterpillarDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Striped CaterpillarDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Strange Caterpillar

 

Natuurlijk hun volwassen verscheiningsvorm is ook goed vertegenwoordigd in het tropische regen woud. Veel dagvlinders komen graag op specifieke plaatsen bijelkaar, waarschijnlijk om mineralen op te zuigen.

 

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Butterflies gather at the banks of the Cuyabeno RiverJungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Butterflies gathering at a salt lickDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Butterflies at a river bank in the Amazon Jungle

 

Spinnen en overige Geleedpotigen

En dan zijn  er natuurlijk spinnen in alle maten en kleuren:

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Spiders in many shapes in the jungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: A jung tarantella spiderDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Jumping spiders on its prayDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: A spider in its web in the Jungle

Amazon fresh water crab.Amazon whip spider Amblypygi are clawed spiders without scorpion tail or poison

Op zo'n 3000 km van de Atlantische Oceaan komen krabben voor.

Zweep spinnen zijn het nauwst verwant aan spinnen, maar doen je helemaal niets.

 

Cuyabeno Lodge: On the terrace.Amazon Jungle Adventure at Cuyabeno, Ecuador

Lekker luieren op het dek van de Cuyabeno Lodge na een schitterende excursie.

Op excursie in één van onze kanos

 

Cuyabeno Lodge:

Shyris Park Toren, Av. de los Shyris N36-188 & Av. Naciones Unidas, Office 608, 6de verdieping, Quito

Tel. kantoor: (++593) (0)(2) 292 6153

Tel. mobile: (++593) (0)999 80 3395

Vind het kantoor op de Kaart van Quito.

Email: info@cuyabenolodge.com.ec