Logo WICECUYABENO LODGE

 

EnglishEspañolFrançaisNederlandsDeutschChineseRussian

 

Amazone Regenwoud, Ecuador

VEELGESTELDE VRAGEN

AMAZONE REGENWOUD ECUADOR: BESTE LAND OM DE AMAZONE TE LEREN KENNEN: Kijk zelf maar: voordelig, toegangankelijk en schitterend wild

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over het Cuyabeno Reservaat, onze Cuyabeno Lodge (50% eigendom van Nederlandse natuurbeschermingsbioloog) in het bijzonder, en Ecuador in het algemeen. Onze lodge ligt op een eilandje aan de rand van het het Cuyabeno Meer, het mooiste plekje in het mooiste Amazone reservaat in heel Zuidamerika.  Hier vind je ons programma. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken.

 

Antwoorden

 

Waarom een Nederlandse tekst voor deze website over het Amazone regenwoud?

Als initiatiefnemer van de lodge en ex-teamlid van het FAO nationale parken team dat de nationale parken van Ecuador koos, vond ik het als Nederlander natuurlijk ook leuk om een nederlandse versie van onze website te maken en wellicht vind je het leuk om te weten dat er 40 jaar Nederlandse verbondenheid bestaat met het Amazone regenwoud van Ecuador in mijn persoon. Enkele keren per jaar reis in naar Ecuador om toezicht uit te voeren op het beheer, met de Park direkteur te praten over het management van het reservaat en.... om nog altijd te genieten van mijn favoriete park. Welkom in Cuyabeno! Veel plezier met deze website in onze moerstaal!

Terug naarboven

 

Er zijn heel wat lodges. Waarom zou ik voor de Cuyabeno Lodge kiezen?

De Cuyabeno Lodge:

  • is gebouwd in 1989, en was de eerste overnachtings voorziening in het reservaat. Wij hadden de keus aan ons en kozen natuurlijk het beste plekje;

  • is 1 van de enige 2 lodges direkt aan het Cuyabeno Meer vanwaar de meeste excursies gehouden worden. Alle ander lodges liggen op zo'n 30 - 45 minuten van het meer en je moet dus altijd eerst een tijd varen om bij de mooiste excursie plekjes te komen;

  • met een 30 m hoge antenne hebben wij de beste emergency communicatie installatie in het reservaat. Hbben we nooit nodig gehad hebben, maar dit is aanwezige voor geval dat....;

  • is de enige Rainforest Alliance certified lodge in het reservaat;

  • staat op éen van de hoogste punten rond het meer en raakt nooit overstroomd;

  • is de enige lodge in het reservaat met een canopy toren;

  • wordt beheerd door tropische biologen die de beste excursies plannen, gebaseerd on meer than 25 jaar ervaring in het reservaaat;

  • is gekozen tot 2013 Winners travelers choice uit alle voorzieningen in heel Zuid amerika!

  • Brazilianen komen naar ons toe omdat het voordeliger voor hen is naar Cuyabeno te gaan dan naar hun eigen Amazone parken en veel toegankelijker en mooier;

  • biedt werkgelegenheid aan de Siona Indians.

Terug naarboven

 

Waarom is Cuyabeno het beste Amazon Jungle Park ter wereld?

In de eerste plaats is de biodiversiteit van het regenwoud in Ecuador het hoogste in de wereld. In het Amazone regenwoud van Ecuador hebben de meeste nationale parken een gebrek aan smalle rivieren en kunnen ze alleen maar worden bezocht vanuit zeer brede vertakkingen van de Amazone Rivier en van paden door de jungle. Vlakbij de Andes, zijn de meeste rivieren welliswaar smal, maar ze stromen door heuvelachtige gebieen, en daar zijn de meeste rivieren niet bevaarbaar, terwijl er ook geen meren zijn. Als je door het tropisch oerwoud loopt, zie je niet zoveel. Als je omhoog kijkt, is het contrast tussen de lucht en de bladeren zo groot, dat de bladeren bijna zwart lijken en de dieren zitten er zo hoog, dat je ze nauwelijks kunt onderscheiden.

 

Wanneer je je op een grote tak van de Amazone Rivier bevindt, voel je je nauwelijks in het oerwoud, omdat de oevers vaak veel te ver weg zijn. In Cuyabeno daarentegen, zijn de oevers van de rivieren aan beide zijden zo dichtbij dat je je echt in de jungle voelt, terwijl de opening tussen de bomen voldoende licht laat doordringen om de takken en het bladerdek met epifieten en dieren te zien. Met andere woorden, in Cuyabeno zie je zowel het bos als de bomen! Geen enkel ander nationaal park in het Amazone gebied van Venezuela tot Bolivia biedt dit soort jungle ervaring met zicht op wildlife vanaf het water! Daarom is het Cuyabeno reservaat het beste tropische jungle park ter wereld!

Terug naarboven

 

Kan ik on line reserveren?

Onze programmas zijn bijna altijd op maat voor onze bezoekers en wij proberen ons zoveel mogelijk aan te passen aan een ieder's reis schemas. Om misverstanden te voorkomen bieden wij dus geen on-line betalings mogelijkheid. Stuur ons gewoon een mailtje naar en wij reserveren je boeking, vooropgesteld dat er plaats is. Lees meer over prijzen en reserveringen.

Terug naarboven

 

Cuyabeno of Yasuní?

Yasuní werd oorspronkelijk geselecteerd omdat het het grootste vrijwel onbewoonde Amazone gebied in Ecuador was. Het is echter voornamelijk heuvelachtig hoogland. De rivieren stromen er tamelijk snel door de heuvels in de bovenstroom en missen de kalme charmante kreken waar Cuyabeno zo beroemd om is. Er zijn slechts twee meren nabij de grens met Peru, maar die zijn bij lange na niet zo charmant als de Cuyabeno meren. Omdat het een heuvelachtig terrein is, is de afwatering veel beter dan in een groot gedeelte van Cuyabeno, en daarom is de biodiversiteit in Yasuní waarschijnlijk groter, hoewel dat niet goed onderzocht is. Maar tenzij je een tropische bioloog bent, zal je er het verschil niet zien en hoogstwaarschijnlijk krijgt je veel meer soorten te zien in Cuyabeno dan in Yasuní. De enige manier waarop je daadwerkelijk kan profiteren van de grotere biodiversiteit Yasuní, is als je vogels zou vangen met mist netten en als je de bomen zou omhakken zodat je de epifyten die op de takken van oude bomgen groeien zou kunnen verzamelen, maar dat mogen zelfs onderzoekers niet eens. Daarom genieten gewone toeristem of een bezoekende wetenschappers veel meer van het Amazone oerwoud in Cuyabeno dan in Yasuní. Bovendien kost het veel meer tijd om Yasuní binnen te trekken, omdat je eerst helemaal naar de grens met Perú moet om de meren op te kunnen gaan. Dat is veel duurder en kost je veel meer tijd dan een bezoek aan Cuyabeno.

 

Amazone regenwoud Ecuador: Amazone parken van Ecuador

Terug naarboven

 

Wat is er nu zo bijzonder Cuyabeno Lodge?

Onze doel is altijd geweest om de jungle op een verantwoorde en duurzame manier toegankelijker te maken voor meer mensen en gelijkertijd de natuur te beschermen door werkgelegenheid te scheppen voor de plaatselijke bevolking. Als een maatschappij met professionele biologen, werken wij er voortdurend aan om programmas van hoge kwaliteit te bieden en met de betrokkenheid van een Nederlander in de organisatie, wordt er voortdurend kritisch gelet op dingen die zuidamerikanen wel eens over het hoofd willen zien, zoals onderhoud van het terrein, is het menu wel aangepast aan de smaak van Europeanen en Amerikanen, etc.

 

Eén van de redenen waarom de Cuyabeno meren nog steeds zo natuurlijk waren toen ze voor instandhouding waren geselecteerd, was hun afzondering van de buitenwereld. Dat veranderde toen een weg werd aangelegd en mensen uit de bergen massaal het gebied begonnen in te trekken. Hier kun je lezen hoe de Cuyabeno Lodge betrokken is geweest om daaraan een eind te maken.

 

Dankzij de opbrengsten van de lodge kunnen de betrokken biologen de overheid regelmatig adviseren over natuurbescherming zonder daarvoor kosten in rekening te hoeven brengen. Op die manier draagt uw bezoek verder bij aan de natuurbescherming van heel Ecuador.

Terug naarboven

Amazone regenwoud Ecuador: Cuyabeno huisjes

 

 

Hoeveel vogelsoorten zijn er?

Er zijn op dit moment ongeveer zo'n 580 geregistreerde soorten vogels, en dat getal blijft stijgen. We houden geen officieel register bij, maar we proberen een redelijk waarheidsgetrouwe lijst bij te houden. 

Terug naarboven

 

Ligt Cuyabeno precies op de evenaar?

Ja, Cuyabeno ligt precies op de evenaar. Wij hebben gekeken op Google Earth en de evenaar loopt een beetje ten noorden van het Cuyabeno Meer.

Amazone regenwoud Ecuador: Google Earth Cuyabeno

Terug naarboven

 

Is de Cuyabeno Lodge ecologisch gecertificeerd?

Ja, onze Lodge is de enige door de regenwoud Alliantie gecertificeerde lodge in Cuyabeno.

Terug naarboven

 

Heeft de lodge elektriciteit en kunnen we de accu's laden van onze mobiele telefoons, laptops en camera's?

Ja, onze lodge heeft dag en nacht stroom van zonnepanelen en biedt de mogelijkheid accus van apparaten op te laden.

Terug naarboven

 

Wat is er geregeld voor noodgevallen?

We hebben als enigen een mobiele telefoon verbinding in de lodge met een antenne die via onze toren en heuvel zo'n 30 m uitsteekt boven de omgeving. Daarmee kunnen we met hulpdiensten bellen. Voor zeer urgente situaties, zijn er verschillende plekken waar ingeval van nood een helikopter kan landen. Er zijn bijna altijd  helikopters bij de olie-kampen dichtbij. Bovendien heeft het leger helicopters.

Terug naarboven

 

Hoe zit het met insecten, muggen en het voorkomen van malaria?

Muggen zijn er altijd, maar vreemd genoeg zelden in grote aantallen en als je onder je klamboe slaapt, houden ze je niet wakker. Maar dat betekent niet dat ze geen kwaad kunnen. Er komt weldegelijk malaria voor en je moet je huisarts raadplegen over de beste profylactische middelen en je doet er ook goed aan een insecten werend middel te gebruiken. Zie onze inpak lijst. Wij van onze kant voorzien alle bedden van klamboes. Over het algemeen zijn de Cuyabeno Meren veel beter af, als het om muggen gaat, dan sommige van de gebieden die meer naar het oosten liggen. (Bijvoorbeeld, nabij de grens met Peru heet een meer "Zancudo Cocha" dat "Muggen Meer" betekent).

 

Er zijn natuurlijk ook vele andere insekten en die kunnen mooi, opwindend of heel bizar zijn en erg de moeite waar om eens van dichtbij te bekijken!

Terug naarboven

 

Wat is essentieel om mee te nemen?

Voor deze lijst verwijzen wij naar onze speciale pagina.

Terug naarboven

 

Heeft de lodge last van overstromingen?

Er zijn maar 2 lodges in het Cuyabeno Reservaat die nooit onderlopen. Cuyabeno is daar éen van.

Terug naarboven

 

Amazone regenwoud Ecuador: Black Mantled Tamarins wonen in de Cuyabeno Lodge

Homo sapiens is niet de enige aapachtige die het liefst in de Cuyabeno Lodge logeert.

Terug naarboven

 

Waarom hebben we geen airco?

Gewoon omdat we het niet nodig hebben. De Cuyabeno meren liggen nog zo dicht bij de uitlopers van de Andes, dat de nachten sterk er flink afkoelen en meestal heb je een lichte deken nodig om het niet koud te krijgen.

Terug naarboven

 

Hoe is de begaanbaarheid?

De Cuyabeno Lodge is niet toegankelijk voor bezoekers die helemaal niet kunnen lopen. De Lodge is gelegen op een heuvel en onder die geïsoleerde omstandigheden, is het voor ons onmogelijk de lodge rolstoel-vriendelijk te maken.

 

Dit gezegd hebbende, hebben we enorm ons best gedaan om de lodge toegankelijk te maken voor de meeste bezoekers door het bouwen van een netwerk van trappen en paden tussen alle gebouwen. Omdat de Cuyabeno Meren in een extreem vlak gebied liggen, is geen van de bospaden echt moeilijk begaanbaar.  Zonodig kunnen wij al onze excursies aanpassen en de excursies alleen met gemotoriseerde kano's maken voor mensen die moeilijk lopen, en zo het lopen beperken tot niet meer dan 100 meter per dag.

Terug naarboven

 

Wat voor voordeel heeft de plaatselijke bevolking van onze Lodge?

Vanaf het begin heeft Neotropic Turis de Siona Indianen betrokken bij de de werkzaamheden. Toen we de lodge bouwden, werden alle werkzaamheden uitgevoerd door de Sionas onder begeleiding van geschoolde arbeiders van elders. Dit was twee keer zo duur, maar we vonden het belangrijk dat de mogelijkheid werd geboden aan de Sionas. Al in 1989 organiseerden wij de eerste cursus voor de Indianen in het rond leiden van onze gasten, het identificeren van wildlife en vogels, etc. Hoewel de lodge een vergunning heeft om de gemotoriseerde kano's zelf te bedienen, verlenen wij alle transport rechten aan de Sionas. Bovendien worden de excursies begeleid door een professionele gids en een Siona gids. Als het beschikbaar is kopen we groenten uit de groente tuinen in het Siona dorp.

 

Zijn er biologische naslagwerken en vogelgidsen voor het Amazone regenwoud in de lodge?

Ja, we hebben de beste biologische handboeken in de lodge, met inbegrip van de beroemde gids "Birds of Ecuador" en andere beroemde top kwaliteit gidsen voor het Amazone regenwoud, Ecuador.

Terug naarboven

 

Zijn er verrekijkers te huur?

Ja, wij verhuren voor een redelijke prijs waterdichte verrekijkers en raden je nadrukkelijk aan daar gebruik van te maken. Zonder verrekijker in de jungle mis je het grootste deel van de bezienswaardigheden, de vogels en de dieren. Denk ook niet er één te delen met een reisgenoot, want dan mis je nog steeds de helft van wat er te zien is, en dat is gewoon doodzonde. Bovendien mist je reisgenoot ook de helft omdat de andere helft van de tijd, jij door dat ding zit te turen.

 

Terug naarboven

Cuyabeno Lodge:

Shyris Park Toren, Av. de los Shyris N36-188 & Av. Naciones Unidas, Office 608, 6de verdieping, Quito

Tel. kantoor: (++593) (0)(2) 292 6153

Tel. mobile: (++593) (0)999 80 3395

Email: info@cuyabenolodge.com.ec