Logo WICECUYABENO LODGE

 

EnglishEspañolFrançaisNederlandsDeutschChineseRussian

 

TROPISCH REGENWOUD ZUID AMERIKA

Tropisch regenwoud Zuid Amerika

CUYABENO: SOORTENRIJKSTE TROPISCHE REGENWOUD ZUID AMERIKA: Gerenommeerde Nederlandse bioloog legt uit waarom

Stel je voor, je bent in het uitgestrekte  tropisch regenwoud van Zuid Amerika. Je wilt dolgraag wild zien. Maar de meeste wilde dieren (apen, vogels, luiaards, stekelvarkens, vogels) zitten hoog in de bomen. Vanaf de grond zie je bijna niets, omdat de takken en de bladeren je zicht belemmeren. Wanneer je omhoog kijkt vanuit de relatieve donkerte op de grond, wordt je verblind door het contrast tussen de bladeren en het licht van de lucht. Daardoor is het bijna onmogelijk om vogels en zoogdieren te herkennen.

 

TROPISCH REGENWOUD ZUID AMERIKA: Reuzenboom, regenwould Brazilië

TROPISCH REGENWOUD ZUID AMERIKA: bomen van het tropische regenwoud Amazone gebied

Donkere kronen van het Amazone regenwoud

Van de grond gezien lijken de bladeren van het Amazone tropisch regenwoud van het Zuidamerika bijna zwart en is het bijna onmogelijk om beesten op een hoogte van zo'n 35 meter te herkennen, behalve als je een heel ervaren vogelaar bent. Het contrast tussen de bladeren en de lucht werkt verblindend.

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over het Cuyabeno Reservaat, onze Cuyabeno Lodge (50% eigendom van Nederlandse natuurbeschermingsbioloog) in het bijzonder, en Ecuador in het algemeen. Onze lodge ligt op een eilandje aan de rand van het het Cuyabeno Meer, het mooiste plekje in het mooiste Amazone reservaat in heel Zuidamerika.  Hier vind je ons programma. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken.

 

TROPISCH REGENWOUD ZUID AMERIKA: Op reis door het tropische regenwoudl van het amazonegebied

TROPISCH REGENWOUD ZUID AMERIKA: Wild kijken in het tropische regenwoud van het Amazonegebied

 

Zicht vanaf het water

Maar vanaf het water kun je prima beesten zien, want de bomen langs de rivieren zijn vaak lager en er zitten veel vogels en zoogdieren juist aan de rand van het bos, en natuurlijk zitten er veel water vogels aan en op het water. Het licht schijnt op de taken en je wordt niet verblindt door het licht boven je. Bovendien kan je vanuit een kano zittend naar het wild kijken en heb je je camera en verrekijker voortdurend paraat en een vogelboek bij de hand.

 

We hebben een aantal van de beste vogel- en zoogdierengidsen in de lodge liggen. Ook kan je een verrekijker huren als je er geen bij je hebt. Dat moet je beslist doen, want zonder kijker beleef je niet half zoveel plezier van je trip.

 

Op het water kan je je ook gemakkelijk naar de beste wild plekken toe, terwijl je ondertussen naar vogels kijkt en het landschap aan je voorbij glijdt. Omdat vogels rond zon'sopgang en -ondergang het actiefst zijn, is het erg belangrijk dat je in het hart van de het natuurgebied bent. De Cuyabeno Lodge ligt op een schiereiland in het midden van het Cuyabeno Meer. Bezoekers van de meeste andere lodges moeten eerst zo'n 45 minuten varen om bij het meer te komen. Dat betekent dus drie kwartier vroeger opstaan of veel minder vogels en wild zien! Maar daarom bieden wij dan ook de beste rondreis door het Amazonegebied.

 

TROPISCH REGENWOUD ZUID AMERIKA: Vogelen in het tropische regenwoud van het Amazonegebied

TROPISCH REGENWOUD ZUID AMERIKA: Fotograferen in het tropisch regenwoud van de Amazone

 

Uiteraard nemen wij onze gasten ook mee het bos in, om het oerwoud van binnenuit te ervaren. Vogelaars kunnen hun hart ophalen! In Cuyabeno krijg je het beste van twee werelden: excursies vanaf het water en door het woud.

 

TROPISCH REGENWOUD ZUID AMERIKA: Een Touriste met haar kinderen voelt zich duidelijk op haar gemak in Cuyabeno.

TROPISCH REGENWOUD ZUID AMERIKA: Wildfotografie in het tropische regenwoud

En dan hebben we natuurlijk onze observatietoren vanwaar je op je gemak kunt kijken naar wat er onder en om je heen afspeelt.

 

Sommige gasten kunnen gewoon niet genoeg krijgen van alle beesten om hen heen, groot en klein.

 

TROPISCH REGENWOUD ZUID AMERIKA: Excursie in het tropisch regenwoud van de Amazone

TROPISCH REGENWOUD ZUID AMERIKA: Afkoelen in het Amazonegebied

 

Wij, als eigenaren van de lodge, vinden het vreselijk belangrijk dat je een fantastische tijd hebt en dat het tropische regenwoud blijvend een plekje in je hart verovert, net zoals bij ons vele jaren geleden. Daarom werken wij voortdurend aan het verbeteren van onze excursies en voorzieningen. Door je deelname aan een trip naar het Amazon gebied, help je mee het te behouden. Je bezoek genereert inkomsten voor de Siona Indianen en het versterkt de plaatselijke economie. Zonder ecotoerisme zou er geen enkele prikkel zijn voor de Ecuadoranen om hun nationale parken te beschermen. Ons motto is "Nature, use it or lose it"

 

Jungle ervaring

Verscheidene lodges in Ecuadors Oriente en in de Amazonegebieden van andere landen liggen aan grote rivieren, zoals de Rio Napo en de Rio Aguarico. Vooral langs de grote rivieren, werd de jungle al jaren geleden ontbost. Sommige lodges liggen daar aan de rand van een nationaal park, of staan ik stukjes secundair bos. Maar zelfs toen de grote rivieren nog bebost waren, zo'n 4 decennia geleden - toen we het Ecuadoriaanse Amazone regenwoud verkenden voor het stichten van de nationale parken - gaven de grote rivieren nooit die "jungle ervaring" die je krijgt vanaf de kleinere rivieren. Dit komt omdat de hoodtakken van de Amazone te breed en te open zijn en ook omdat zij veel te recht zijn. Daardoor ervaar je niet de voortdurende verandering van het landschap zoals op kleine kronkelende rivieren.

 

Ecuador heeft maar twee plekken waar je kleine rivieren en meren treft, beide in het Cuyabeno Reservaat. Niets in het gehele Amazonegebied kan tippen aan de landschappen van deze schitterende meren en kreken van het Cuyabeno Meren complex.

Geen enkel ander Amazon land heeft een reservaat dat zo snel en zo voordelig bereikbaar is. Ecuador is je beste optie om het tropisch regenwoud van Zuid Amerika te leren kennen.

 

Tot slot is het de moeite waard te noemen dat beroemde tropische biologen de het grootste aantal soorten en planten per hectare hebben ontdekt in het bos van Cuyabeno!

 

Cuyabeno Lodge:

Shyris Park Toren, Av. de los Shyris N36-188 & Av. Naciones Unidas, Office 608, 6de verdieping, Quito

Tel. kantoor: (++593) (0)(2) 292 6153

Tel. mobile: (++593) (0)999 80 3395

Email: info@cuyabenolodge.com.ec