Logo WICECUYABENO LODGE

 

EnglishEspañolFrançaisNederlandsDeutschChineseRussian

 

DE BESTE INFORMATIE OVER ECUADOR

DE BESTE INFORMATIE OVER ECUADOR; Wat te zien & doen waar & wanneer; openingstijden

 

De Beste Informatie over Ecuador

Met een oppervlakte van 276.841 km² is Ecuador ongeveer half zo groot als Frankrijk. In vergelijking met veel andere landen in Zuid Amerika, is dat relatief klein en daardoor kunnen de meeste afstanden tussen de  bezienswaardigheden binnen een dag per bus worden afgelegd. Bussen zijn goedkoop en een aantal van de luxere lijnen zijn behoorlijk comfortabel. Ook zijn er dagelijks vluchten tussen alle grote steden.

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over het Cuyabeno Reservaat, onze Cuyabeno Lodge (50% eigendom van Nederlandse natuurbeschermingsbioloog) in het bijzonder, en Ecuador in het algemeen. Onze lodge ligt op een eilandje aan de rand van het het Cuyabeno Meer, het mooiste plekje in het mooiste Amazone reservaat in heel Zuidamerika.  Hier vind je ons programma. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken.

 

Het vasteland van Ecuador is in drie zeer verschillende zones verdeeld, de laaglanden aan de kust, het Andes gebergte en de Oostelijke Amazone laaglanden. Omdat de aarde niet perfect rond is en een beetje breder bij de evenaar is de afstand van het midden van de aarde groter op de evenaar dan bij de polen. Als gevolg daarvan, is de Mount Chimborazo met 6.267 m boven de zeespiegel verder weg van het centrum van de aarde dan de Mount Everest, de hoogste berg gerekend vanaf zeeniveau. Je kunt dus ook zeggen dat de Chimborazo de hoogste berg ter wereld is. Het vulkanisme is geconcentreerd langs het Andes gebergte met actieve vulkanen zoals de Sangay (hoogte 5.230 m), die in 2010 nog een forse een eruptie had, de Antisana, Cayambe, Chacana, Cotopaxi, Guagua Pichincha, Reventador, Sumaco, en Tungurahua; de Cotopaxi is de hoogste actieve vulkaan ter wereld.

 

Op de Galapagos Eilanden, Fernandina (hoogte 1.476 m), een schildvulkaan die haar laatste uitbarsting had in 2009, is de meest actieve van de vele Galapagos vulkanen. Andere historisch actieve Galapagos vulkanen zijn Wolf, Sierra Negra en Cerro Azul, Pinta, Marchena en Santiago.

 

Er worden 7 klimaatzones in Ecuador onderscheiden, met neerslag die varieert van extreem nat op de Andes hellingen tot woestijnachtig droog aan de zuidkust en temperaturen die variëren van tropisch heet in de laaglanden tot permanent koud hoog in de bergen. De Centrale Andes Vallei heeft een heerlijk klimaat met een altijd lente-achtig weer. Klik hier voor meer informatie over het klimaat en  het weer van Ecuador.

 

Wij zelf vinden dat Ecuador één van de beste bestemmingen van Latijns Amerika is om van de natuur te genieten, terwijl Peru de beste bestemming is voor culturele monumenten. Beide moet je gedaan hebben. In het verleden hebben we nogal wat pakketten verzorgd voor een gecombineerde natuur/cultuurreis door beide landen. Bij gebleken belangstelling kunnen we dat natuurlijk weer doen. Maar ook zonder Peru, is Ecuador een fantastische bestemming voor cultuur, met hoogtepunten zoals Quito, Cuenca en Ingapirca.

 

In Ecuador kwamen fabelachtige inheemse culturen tot bloei lang voordat het gebied in de vijftiende eeuw door de Incas werd veroverd en er worden naast de officiële Spaanse taal, nog steeds een tiental talen gesproken waarvan de Inca taal "Quichua" de grootste is. Ecuador was maar kort onderdeel van het Inca-rijk - ongeveer een halve eeuw - totdat de Spanjaarden de Incas verjaagden in 1533. De UNESCO Werelderfgoed site van Ingapirica is het voornaamste overblijfsel van die periode, omdat de meeste andere pre-koloniale gebouwen door de Spaanse veroveraars vernietigd werden. De inheemse bevolking werd door ziekte gedecimeerd in de eerste decennia van de Spaanse overheersing - een tijd waarin veel inheemse inwoners gedwongen werden om in het "encomienda" - arbeidsstelsel voor Spaanse grootgrondbezitters - te werken. In 1563, Quito werd de zetel van een koninklijke "audiencia" (administratief district) van Spanje en maakte deel uit van de Viceroyalty van Nieuw Granada in 1717, dat zich uitstrekte over het grondgebied van het huidige Colombia, Venezuela en Ecuador. Het werd onafhankelijk in 1822 onder de naam Gran Colombia. In 1830 splitstste Ecuador zich af van de federatie.

 

Tussen 1904 en 1942 verloor Ecuador gebieden in een reeks conflicten met haar buren en diverse grensoverschrijdende kwesties bleven onopgelost. In 1999 werden alle geschillen opgelost nadat na een korte grens oorlog met Peru in 1995. De onderhandelingen werden gevoerd onder leiding van Brazilië, Argentinië, Chili en de Verenigde Staten. Het land geniet nu bijna 4 decennia van democratie, maar maatschappelijke onrust en grote protesten hebben wel geleid tot het aftreden van drie van Ecuadors laatste vier democratisch gekozen presidenten. President Correa is de huidige president.

   

De vlag van Ecuador.

Vlag van Ecuador

 

Ecuadors bevolking van ongeveer 15 miljoen inwoners heeft een snel dalende groei van 1,4 % en is etnisch gemengd. Ongeveer 72% van de bevolking is mestizo (gemengd Amerindian-Caucasian ), gevolgd door 14% inheems, 6 % Kaukasisch, en 4% Afro-Ecuadoriaans. Hoewel de Ecuadorianen sterk geconcentreerd waren in de bergachtige centrale bergland regio enkele decennia geleden, zijn vandaag de dag de inwoners gelijkelijk verdeeld over deze zone en de kustelijke laaglanden. Migratie naar de steden heeft de stedelijke bevolking tot meer dan 60% van het totaal doen groeien, met Guayaquil 2,6 miljoen en QUITO (hoofdstad) 1,8 miljoen als grootste steden, gevolgd door Santo Domingo en Cuenca met circa een half miljoen inwoners. Het Amazonegebied, gewoonlijk aangeduid als de Oriente (Oost) blijjft dunbevolkt met slechts ongeveer 3% van de bevolking.

 

DE BESTE INFORMATIE OVER ECUADOR: Quito, hoofdstad van Ecuador vanuit de kabelbaan

Quito is de hoofdstad van Ecuador en heeft zo'n 2 miljoen inwoners.

 

Wat informatie over de Ecuatoriaanse economie: De Ecuadoriaanse economie is gebaseerd op de petroleum productie en op handel, en agrarische productie voor binnenlandse consumptie en export. De belangrijkste export producten zijn olie, bananen, garnaal, bloemen en andere primaire landbouw producten. In 2010 vertegenwoordigden ruwe en geraffineerde petroleum producten 56% van de totale exportopbrengsten. Ecuador is 's werelds grootste exporteur van bananen en bakbananen (ongeveer 2 miljard dollar) en een belangrijke exporteur van garnalen ( $828 miljoen) en cacao ( $402 miljoen). De export van niet-traditionele producten zoals bloemen ($598 miljoen), vis in blik ($601 miljoen), en auto`s ( $375 miljoen) zijn de afgelopen jaren belangrijker geworden. Ook kas bloemen zijn een belangrijk exportproduct.

 

Kasbloemen vormen een belangrijk export product. Er zijn ook nogal wat nederlandse bloemen exporteurs.

TDE BESTE INFORMATIE OVER ECUADOR:  Bloemen, een belangrijk exportproduct voor Ecuador

 

Wat je zeker zien moet in Ecuador

DE BESTE INFORMATIE OVER ECUADOR: Oude binnenstad van Quito

Oude binnenstad van Quito.

Oude binnenstad van Cuenca.

DE BESTE INFORMATIE OVER ECUADOR: Oude binnenstad van Cuenca

DE BESTE INFORMATIE ECUADOR: Otavalo kunstmarkt

Oud Otavalo met zijn inheemse kunst markt.

 

51 Nationale Parken en Natuurreservaten:

DE BESTE INFORMATIE ECUADOR: Nationale Parken Kaart Ecuador

 

Ook zeker de moeite waard:

 

Galapagos Islanden.

DE BESTE INFORMATIE ECUADOR: Galapagos Eiland met vulkanen

DE BESTE INFORMATIE ECUADOR: De Amazone van Ecuador

Lees maar eens waarom Cuyabeno om te bezoeken het beste Amazone park in de wereld is.

Nationaal Park Cajas.

DE BESTE INFORMATIE ECUADOR: Nationaal Park Cajas

DE BESTE INFORMATIE ECUADOR: Mangrove natuurgebied

Het Mangrove gebied van de Reserva Ecológica Cayapas-Mataje.

DE BESTE INFORMATIE ECUADOR: Kaart Andes Gebergte Zuidamerika

DE BESTE INFORMATIE ECUADOR: Touristenkaart Ecuador

 

Ecuador ligt in de noordelijke - vochtige - Andes met een relatief vochtig klimaat in de centrale valley en extreem hoge regenval langs beide Andes flanken. De Andes ten zuiden van Ecuador daarentegen, is droog tot zeer droog of de hoogvlaktes van Peru en Bolivia en kent gortdroge woestijnen langs de westflanken tot midden Chili.

 

Voor meer informatien over reizen naar Ecuador, klik op de volgende gedetailleerde toeristische kaart met de beste informatie over Ecuador en nog veel meer.

 

Cuyabeno Lodge:

Shyris Park Toren, Av. de los Shyris N36-188 & Av. Naciones Unidas, Office 608, 6de verdieping, Quito

Tel. kantoor: (++593) (0)(2) 292 6153

Tel. mobile: (++593) (0)999 80 3395

Email: info@cuyabenolodge.com.ec