DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE

VAN ECUADOR

DIEREN VAN HET TROPISCH REGENWOUD IN DE AMAZONE: NERGENS ZOVEEL ALS IN ECUADOR's AMAZONE Nederlandse bioloog in Ecuador legt uit waarom

 

Dieren van het tropische regenwoud van de Amazone

Tot de Dieren van het Amazonewoud van Ecuador behoren tien soorten apen in Cuyabeno: Het op één na kleinste aapje ter wereld, het Dwerg Zijdeaapje, Cebuella pygmaea, Saguinus nigricollis, de Brulaap, Aotus vociferans, Callicebus cupreus, Callicebus torquatus, Pithecia monachus, Saimiri sciureus, Cebus albifrons albifrons, Alouatta seniculus en Lagothrix lagotricha, waarvan vele regelmatig worden gezien. De werptijd voor alle soorten aapachtigen is vooral in het droge seizoen, van december tot februari. Bij een deel van de groepen hebben de callitrichids een tweede geboorte piek, nl. van juni tot augustus tijdens het regenseizoen .

 

 

AMAZON RAINFOREST, THE WORLD's RICHEST RAINFOREST: Learn why, Where's the best, its animals, its climate. how to get there. In fact, few places on earth have such a variety of animals as the Amazon of Ecuador, and the richest area of all is the Cuyabeno Wildlife Reserve. The diversity of Amazon rainforest animals in Ecuador is the result of several factors:

  1. Located in the upper Amazon watershed, Cuyabeno is still located in the foothills of the Andes, which results of the presence of species from both the Amazon and the lower Andes;

  2. The relatively slow-flowing rivers and the lakes allow for black-water conditions which favor additional fish species and other aquatic life-forms in addition to the more common "coffee and milk" waters which are more common in the Amazon.

  3. Cuyabeno combines both well-drained hills with "tierra firma" conditions and wetland swamp conditions each with their own species;

  4. Cuyabeno is located right on the Equator, with relatively little seasonal variety to the extend that rain even fall during the "dry season".

Dear visitor, our website gives you info about the Cuyabeno Park, our Cuyabeno Lodge, and Ecuador in general. Our lodge lies on a little seasonal island in the Cuyabeno Lake, which is the prettiest spot in the most beautiful Amazon park in all of South America.  Here you can find our program and our prices. Our website has hundreds of high-resolution pictures of Cuyabeno and Ecuador, with thumbnails that open by clicking on them. If you love our pictures or find our info useful, please give our pages a 

MAMMALS

In the Amazon Region of Ecuador, 165 species of mammals are found, most of which live in Cuyabeno. The most abundant group are the Bats, that you can see everywhere, followed by the rodents.

 

Monkeys

The Cuyabeno Reserve supports a primate community of as many as ten species: The world's smallest true monkey, Pygmy marmoset, Cebuella pygmaea, The Black Mantle Tamarin, Saguinus nigricollis, the Spix's Night Monkey, Aotus vociferans, the Coppery Titi Monkey, Callicebus cupreus, Yellow-handed Titi Monkey, Callicebus lucifer, the Collared Titi Monkey, Callicebus torquatus, the Monk Saki, Pithecia monachus, the Common Squirrel Monkey, Saimiri sciureus, the White-fronted Capuchin Monkey, Cebus albifrons, the Red Howler Monkey, Alouatta seniculus and the Brown Woolly Monkey, Lagothrix lagotricha, many of which can be seen regularly.

 

Generalized birth peaks for all primate species occur in the dry season, from December through February. Among some of the groups, the callitrichids have a second birth peak  in the middle of the rainy season from June through August.

Boven: Yellow-handed Titi Monkey, Callicebus lucifer, Onder: Brown Woolly Monkey, Lagothrix lagotricha.

 

Een groep Doodskopaapjes, Saguinus nigricollis, woont bij de lodge, en komt regelmatig kijken of er iets te halen valt.

 

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Tapirs, Tapirus terrestris, are Amazon Jungle amimalsDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Capybaras, Hydrochoerus hydrochaeris, as Amazon jungle animals

Tapirs, Tapirus terrestris, zijn dieren van het tropische regenwoud van de Amazone jungle die op het land leven maar ook van water houden. Bij de Indianen zijn ze erg geliefd om hun vlees, en van tijd tot tijd worden ze nog wel eens gejaagd. Je ziet ze zelden in Cuyabeno, maar ze zijn er nog steeds.

Capybara's, Hydrochoerus hydrochaeris, zijn de grootste knaagdieren ter wereld. Ze wonen langs de oevers van rivieren van het tropische regenwoud en kunnen regelmatig worden gezien in Cuyabeno. Natuurlijk zijn er vele andere soorten knaagdieren, en men ziet er ook vaak stekelvarkens. 

 

Van de andere hoef dieren van het tropische regenwoud van de Amazone, zijn de pekaries het talrijkste; beide soorten, de Halsband Pekari, Tayassu tajacu, en de Wit-lip Pekari, T. Pekari. Ook komen er meerdere soorten herten voor: Het alomtegenwoordige Witstaart Hert. Odocoileus virginianus, en de Brocket Deer, Manzama americana.

 

Roofdieren

De meeste roofdieren in Cuyabeno houden van water of op zijn minst kan het ze niet schelen als ze nat te worden. Hieronder zie je een aantal van zulke roofdieren:

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: rarely seen Amazon Jungle Animal is the JaguarDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: The Ocelot is a common Amazon catDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Animals of the Amazon RainforestDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Giant Otter at the Amazon Rainforest

Zowel de Jaguar, Panthera onca, en de Ocelot, Leopardus pardalis, houden van waterrijke bossen, en Jaguars staan erom bekend graag te zwemmen. Deze, en vele andere soorten katten komen in Cuyabeno voor. Met name 's nachts kun je ze zien sluipen over laag hangende takken, wanneer je krokodillen gaat kijken en met een beetje geluk lichten opeens de ogen op van een grote kat op in het licht van je zaklamp.

De Zuid-amerikaanse coati, ook wel ringstaart coati genoemd, Nasua nasua, is een veel voorkomend roofdiertje in het Amazone-gebied. De Grote Otter, Pteronura brasiliensis, en de Neotropische Otter, Lutra longicaudis, komen ook voor in Cuyabeno.

 

Er komen geen hondachtigen voor in Cuyabeno.

 

Dolphins

In zo'n waterrijk gebied zijn er veel dieren die geheel aan de waterrijke omgeving zijn aangepast:

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Pink Dolphin at the Amazon River in CuyabenoDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Amazon Dolphin in the Cuyabeno Lake

De Roze Amazone Dolfijn, Inia geoffrensis, is te herkennen aan zijn bult-vormige rugvin, de meer uitgesproken bult op zijn voorhoofd en een langere snuit. Vooral de mannetjes kunnen behoorlijk roze zijn, maar in Cuyabeno zijn ze meestal grijs. De Roze Amazone Dolfijn kan zijn kop 180 graden draaien. Dolfijnen worden bijna dagelijks gezien in het Cuyabeno Meer, behalve bij laag water, wanneer ze het gebied uittrekken om niet droog te vallen.

De grijze Amazone Dolfijn of Tucuxi, Sotalia fluviatilis, is te herkennen aan een haai-achtige driehoekige rugvin. Meer dan de Pink Amazon Dolphin, hebben Tucuxis de neiging om uit het water springen. De buik is lichter en varieert van lichtgrijs tot roze. Ook deze soort is regelmatig te zien in Cuyabeno.

 

Er is ook nog een nauw verwant familielid in de kustwateren van Zuid-Amerika, maar die soort zwemt niet ver de Amazone rivier op en komt niet in Cuyabeno voor.

 

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Amazon manitees are often seen in the Cuyabeno Lake

De Amazone Manatee (Trichechus inunguis) of zeekoe is een soort zeekoe die alleen leeft in de zoetwater gebieden van het Amazonebekken en vermoedelijk trekt het nooit de zee op.

 

Hij komt voor in Brazilië, Peru, Colombia, Ecuador, Guyana en Venezuela en zijn regelmatige bezoekers van Cuyabeno. Hun vlees wordt is zeer geliefd bij de Sionas, maar we hopen dat we hen hebben weten te overtuigen om niet langer op ze te jagen, omdat ze hebben grote toeristische waarde hebben. De Amazone Manatee en is nauw verwant aan de West-Indische Manatee, die ook wel wat de Amazone Rivier opzwemt, maar nooit zo ver landinwaarts als de Amazone Manatee. De West-indische Manatee komt dus niet in Cuyabeno voor.

 

Bats

Uiteraard zie je 's nachts talloze vleermuizen rondvliegen. Maar overdag krijg je ze ook regelmatig te zien. Sommige soorten hangen aan takken laag boven het water, en als je erlangs vaart jaag je ze op en krijg je ze van heel dichtbij te zien. Deze foto's zijn genomen door biologen tijdens een vleermuizen onderzoek.

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Bats are very common animals of the Amazon jungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Amazon jungle batDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Hairy bat in the jungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Bats may have ugly faces in the Amazon Jungle

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Flying bat at nigh in the Amazon jungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: If I don't see you, you don't see meDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Bats often fly during the Day in the Amazon JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Crawling with one finger through the Amazon jungle

 

Vogels

Ondanks het feit dat vogels de juwelen zijn  van de Amazone jungle, hebben we er niet zoveel foto's van. We werken eraan, maar het zal een tijdje duren voordat we hier meer leuke foto's kunnen laten zien. Vogels zijn nu eemaal niet de makkelijkste dieren om te kieken.

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Blue and Yellow Macaw in Cuyabeno ParkDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Hummingbird in the AmazonDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Hoatzin, Opisthocomus hoazin, in flightDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Scarlet Macaw, Ara macao, in the Amazon Jungle

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Amazon DarterDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Blue and Yellaw MacawDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR:  White-collared swift, Streptoprocne zonarisEagle

 

Reptielen van het Amazone tropisch regenwoud

Veel reptielen hebben ook insecten op het menu staan, hoewel sommige ook graag andere Amazone jungle dieren verorberen, zoals amfibieën, vogels en zelfs pekaris en herten, zoals het geval is van de boa's en de anacondas.

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Geckos are noctural lizards of the Amazon JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Anacondas are infamous Amazon Jungle animalsDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: A lizard wathing from a treeDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: A helmed lizarDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Reptiles are not commonly found in the Amazon JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Interesting lizard in the jungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: A snake swallowing a toad in the Amazon Rainforest

 

AMPHIBIËN

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Mating tree frogs in the Amazon JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Animals are wathing you in the Amazon JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Some animals are very difficult to find in the Amazon JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Frog waiting to snap up a fat insect

De meeste van de nachtelijke geluiden zijn van amfibieën! Maar tenzij je weet hoe en waar je moet zoeken, krijg je ze zelden te zien. Sommige van die lawaaischoppers zijn maar één of twee centimeter klein en hebben ongelooflijke schutkleuren. Zodra ze je in hun buurt komt, houden ze hun mond, maar op het moment dat je wegloopt hervatten ze hun gezang.

 

FISHES

Visiting the Amazon in Ecuador: Piranha fishing when visiting the Amazon in Ecuador.Visiting the Amazon in Ecuador: Amazon Piranha mouth with teath caught when visiting the Amazon in Ecuador.

bagrePaiche

While fishing is no longer allowed in the park, other than for the indians, there are a great number of fishes, including the infamous pirañas, as well as the gigantic Amazon Catfish.

 

GELEEDPOTIGEN

Insekten van het tropische regenwoud van de Amazone

Wat insecten betreft, hebben we geleerd dat elke avond weer anders is. De jungle is heeft een geweldige verscheidenheid aan schitterende insecten, groot en klein: kleurrijke nachtvlinders en dagvlinders, vreemd gevormde kevers, libellen, enz. enz. Sommige nachten komt er een enorme verscheidenheid van zeer verschillende insecten op de verlichting af, terwijl andere avonden slechts een paar soorten insecten worden aangetrokken. Op onze nachtelijke excursies, gaan wij op zoek naar nacht insecten op de grond. Cuyabeno heeft een aantal echt vreemd uitziende dieren die je alleen bij nacht kunt vinden met zaklampen.

 

Met name de nachtvlinders komen af op de verlichting van de lodge. Met wat geluk krijg je een verscheidene van deze "kolibries" van de insectenwereld te zien met hun ongelooflijk snelle vleugelslagen.

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Moth with tranparent wings in the JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Moths come at night to the Cuyabeno LodgeDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Yellow moth in the JungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Hummingbird Moth at the tropical Jungle

 

Rupsen - in hun verscheidenheid van vormen en kleuren - zijn altijd een dankbaar onderwerp voor fotografen:

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Caterpillar in the forestDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Caterpillar in the RainforestDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Monster Caterpillar in the rainforestDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Social caterpillars

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Yet another caterpillarDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Very hairy caterpillarDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Striped CaterpillarDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Strange Caterpillar

 

Natuurlijk hun volwassen verscheiningsvorm is ook goed vertegenwoordigd in het tropische regen woud. Veel dagvlinders komen graag op specifieke plaatsen bijelkaar, waarschijnlijk om mineralen op te zuigen.

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Butterflies gather at the banks of the Cuyabeno RiverJungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Butterflies gathering at a salt lickDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Butterflies at a river bank in the Amazon Jungle

 

Spiders and other Arthropods

And then of course there are spiders, in many sizes and colors:

DIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Spiders in many shapes in the jungleDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: A jung tarantella spiderDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: Jumping spiders on its prayDIEREN VAN HET TROPISCHE REGENWOUD VAN DE AMAZONE VAN ECUADOR: A spider in its web in the Jungle

Amazon fresh water crab.Amazon whip spider Amblypygi are clawed spiders without scorpion tail or poison

At a distance of 3000 km from the sea, there are fresh water crabs in the Amazon. Are they there from ancient days when the Amazon was under the Atlantic Oceon, or did they adapt to fresh water and migrated upstream?

Whip spiders are closest related to the spiders, but are still quite different. They have no silk glands and are different from scorpions by lacking a poisonous tail. They are totally harmless to people.

 

ANIMALS OF THE ANDES

While the Andes has far less species than the Amazon, the species composition is very different. Below you will see a few species that are typical for the Andes.

Andes animals: Vicuñas have been successfully introduced at the Chimborazo wildlife reserve.Animals of the Andes: The Andean Fox is a canine species somewhere between a fox and a coyote.

Vicuñas have been successfully introduced at the Chimborazo wildlife reserve.

The Andean Fox is a canine species somewhere between a fox and a coyote.

 

The Andean Condor is the largest bird of South America.The Andean Condor is the largest bird of South America.

Click for a complete list of the birds of Ecuador.

 

 

 

 

 

 

 

Cuyabeno Lodge: On the terrace.Amazon Jungle Adventure at Cuyabeno, Ecuador

Relaxing on the terrace at the Cuyabeno Lodge after a great excursion

On excursion watching wildlife and birds from the water

For detailed information on climate and weather conditions read: climate of Cuenca, Ecuador; climate Galapagos Islands in Ecuador; climate in the Amazon of Ecuador and climate of Ecuador.

 

 

Cuyabeno Lodge:

Edificio Shyris Park Avenida de los Shyris N36-188 & Av. Naciones Unidas, Oficina 608, 6de verdieping, Quito

Tel:

kantoor: (++593) (0)(2) 292 6153  Mobiel: (++593) (0)999 80 3395

Kaart

Vind het op de Kaart van Quito Zoom naar het adres op de gedetaileerde kaart!

Email:

 

 

 

 

 

niks